{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kulenović: Nacionalizam koji je doveo do rata u BiH proširio se Evropom i svijetom

24.6.2018. u 12:12
38
179
Kulenović: Nacionalizam koji je doveo do rata u BiH proširio se Evropom i svijetom
38
Nacionalizam koji je 1990-ih godina doveo do rata na prostoru bivše Jugoslavije proširio se danas Evropom, ali i SAD-om, te drugim dijelovima svijeta. Teza da će ekonomija riješiti sve probleme pokazala se, prema riječima predsjednika Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adila Kuelnovića, netačnom jer i dalje imamo nacionalističke pošasti u različitim oblicima koje su opasnije nego ikada.
"Temom nacionalizam se bavimo više od 25 godina. Kao da postoji veliko historijsko klatno koje traje najmanje dva stoljeća koje se u mirnim periodima otklanja od nacionalizma i dovodi do stabilnosti svakog društva, liberalne demokratije i poštovanja ljudskih prava i sloboda. U pojedinim historijskim periodima kojima smo mi svjedoci, ovo klatno ide u drugom smjeru i izaziva nestabilnost u društvima, sukobljavanje i konflikte, pa i ratove gdje dolazi do žrtava, holokausta i genocida", rekao je Kulenović.

Podsjetio je na Prvi i Drugi svjetski rat kada je, kako kaže, historijsko klatno išlo u pravcu nacionalizma i fašizma i onda je krenulo u suprotnom pravcu, da bi se krajem 20. stoljeća ponovo pomjerilo u pravcu onoga što smo proživjeli na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i genocid.

"Kada smo upozoravali da rat na prostorima bivše Jugoslavije i nacionalizam neće ostati samo na tlu BiH, već da će se širiti cijelim svijetom, tada je to izgledalo kao vapaj Sarajeva i usamljenih intelektualaca iz BiH, ali vidimo da se posljednjih godina nacionalizam širi Evropom, svijetom i SAD-om", istakao je.

Podsjetio je na izjavu teologa Martina Niemöller: "Kada su dolazili po Jevreje mi smo šutjeli. Kada su ih sve odveli i došli po nas, onda više nije imao ko da čuje naš vapaj", ističući kako je historijski važno govoriti o nacionalizmu kao globalnom i lokalnom fenomenu, te da to predstavlja odgovornost intelektualnih akademskih elita širom svijeta.

"Akteri međunarodne zajednice svojim nečinjenjem su doprinijeli da se pošast nacionalizma proširi, umjesto da se zaustavi na vrijeme. Naš uporni govor da treba odustati od vulgarno marksističkih teza da će ekonomija sve riješiti danas pokazuje da ekonomija ne znači ništa u savladavanju nacionalističke pošasti koja se u različitim oblicima promjera kroz ovo klatno", zaključio je.

Prof.dr. Ann Petrila sa Univerzitet Denver u SAD-u kazala je kako je krajnja posljedica nacionalizma postala očigledna i da je dinamika koja je doprinijela ratu u BiH sve prisutnija u SAD-u naročito tokom postojeće administracije.

"Postajemo sve podjeljenije društvo. Tenzije, predrasude i mržnja koji su tinjali postaju zvanični glas Bijele kuće i dijelova Kongresa. Trenutno u SAD-u postoji 954 grupa koje zagovaraju mržnju, a od predsjedničkih izbora broj krivičnih djela iz mržnje je dostigao petogodišnji maksimum prema podacima FBI-a. Ljudi u SAD-u i svijetu moraju biti svjesni da propaganda, pokušaji kontrole medija i retorika zasnovana na mržnji koja je sada uobičajena u SAD-u predstavljaju opasnu igru koja već ima grozne posljedice i može voditi ka još opasnijim stvarima širom svijeta", kazala je Petrila.

Poručila je kako su se glavna žarišta otpora pokrenula i da se ona moraju ohrabrivati i podržavati ukoliko se postojeći politički i socijalni trendovi žele zaustaviti.

"Nacionalizam: opasna globalna i lokalna igra" bila je današnja tema zasjedanja Kruga 99 u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: