Predsjedništvo BiH odlučilo
0

Kukić za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Piše: E. Gorinjac
Foto: Radio Slobodna Evropa
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je Slavo Kukić, odlučilo je Predsjedništvo BiH na danas održanoj vanrednoj sjednici u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH tajno su glasali i svaki kandidat je morao biti ocijenjen ocjenom od jedan do tri.

Najuspješniji kandidat je bio Slavo Kukić, koji je osvojio sedam bodova, Mladen Ivanković Lijanović šest te Borjana Krišto pet bodova.

U petak će se se o prijedlogu Predsjedništva BiH izjasniti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko Kukić ne dobije podršku parlamentaraca, Predsjedništvo će predložiti novog kandidata.

"Ustav i naš Poslovnik o radu kažu da Predsjedništvo BiH bira predsjedavajućeg Vijeća ministara, a onda on ide na potvrđivanje Parlamentu BiH. Obavezni smo bili svakoga ocijeniti prema našem nahođenju od jedan pa do tri, što su obavezne ocijene. Predsjedništvo će u toku dana, a najkasnije sutra završiti sve tehničke procedure da bi Parlament BiH dobio mogućnost da potvrdi naš prijedlog ili ne potvrdi", rekao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH na konferenciji za novinare u utorak.

Kako je Radmanović objasnio, ukoliko Parlament BiH ne potvrdi predloženog kandidata Predsjedništvo BiH će imati rok od osam dana da dostavi novo ime.

"Procedura je naizgled jednostavna iako ima propusta i bit će komplikacija oko toga, ali to jedino što je sada zvanično", rekao je Radmanović, te dodao da nije precizirano Ustavom, a ni Poslovnikom o radu Predsjedništa koliko se puta može ponavljati procedura predlaganja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Parlamentu BiH.

Podsjećamo da je Kukić nestranački kandidat političkih stranaka okupljenih oko zajedničke platforme.

Na pitanje novinara da li Predsjedništvo može ponovo predložiti istog kandidata Radmanović je rekao kako to nije precizirano, te da to nije riješeno zakonom ni Poslovnikom.

"Na nama je da se dogovorimo kako ćemo doći do toga. Jedino što znamo je da moramo glasati tajno. Ono što je logično je to da nema svrhe ponovo zvati političke partije na konsultacije. Vidjet ćemo šta ćemo uraditi, prvo da vidimo šta Parlament ima da kaže o prijedlogu Predsjedništva", rekao je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je prokomentarisao i to da je Predsjedništvo uradilo svoj dio posla sa minimalnim zakašnjenjem od tri dana u odnosu na "ustavno opredjeljenje i neke druge organe koji kasne po šest mjeseci, ne zbog Predsjedništva".

"Nije ni nama drago što dolazimo u situaciju da biramo predsjedavajućeg Vijeća ministara poslije sedam mjeseci, nije nam drago što sad čujemo naznake da bismo to mogli ponovo raditi i što uopće se dolazi u situaciju da se postavlja to pitanje. Volio bih da onaj koga je Predsjedništvo predložilo, kao što je bilo prije četiri godine, da prođe. To nije realnost i nije vezano za Predsjedništvo. Ako se desi da u Parlamentu BiH ne bude potvrde za ovog kandidata kojeg je Predsjedništvo izabralo, onda moje lično mišljenje je da smo u mnogo dubljoj političkoj krizi nego što smo to do sada i mogli procijeniti", rekao je Radmanović.

Da bi Slavo Kukić dobio podršku u Parlamentu BiH potrebno je da za njega glasaju 22 poslanika, ali tako da jedna trećina glasova mora biti iz jednog od entiteta. U trenutnoj situaciji predloženom kandidatu iz FBiH je potrebno pet glasova iz Republike Srpske. Ukoliko prilikom glasanja u prvom krugu Kukić ne dobije potreban broj glasova uslijedit će i drugi krug glasanja, gdje također mora dobiti 22 glasa, ali za razliku od prvog kruga prijedlog Predsjedništva će proći ako protiv njega ne budu dvije trećine glasova iz jednog entiteta.