Indikator stanja
567

Kukić: Slavljenjem Herceg-Bosne HDZ ismijava međunarodni poredak i najviše šteti baš Hrvatima

Piše: R. D.
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: R. D./Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: R. D./Klix.ba)
Ovih dana u jednom dijelu naše zemlje obilježava se 18. novembar datum osnivanja tzv. Herceg-Bosne u kojem učestvuju najviši predstavnici HDZ-a i HNS-a. Ugledni profesor Slavo Kukić boji se da bi takva politika mogla vratiti historijski bumerang i dovesti do novih problema.

Kukić smatra da je nažalost obilježavanje godišnjica Herceg-Bosne dio konstante HDZ-ove politike u zadnjih nekoliko godina i po sebi podrazumijeva da bosanskohercegovačko društvo nije na uzlaznoj, već na silaznoj putanji stabiliziranja, da ne ide prema 2020. godine, nego se nažalost vraća prema devedesetima.

"Između ostalog to je kao i masa drugih manifestacija u Bosni i Hercegovini indikator za svjetske centre moći, da ili će oni sami upotrijebiti ovlasti koje su uzeli Dejtonskim sporazumom uz obavezu da će sudjelovati u procesima stabiliziranja ili bi im se Bosna i Hercegovina vratiti kao historijski bumerang. Vratiti kao farska historije zbog činjenice da su historijska iskustva u njoj negativna, iskustva vezana za svjetske ratove i da bi mogla se pojaviti i kao bure baruta i u 21. stoljeću", izjavio je Kukić.

Jučerašnje polaganje vijenaca u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Jučerašnje polaganje vijenaca u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)

Obilježavanje godišnjica i dizanje na pijadestal Herceg-Bosne nema veze s narodima, smatra Kukić, već samo ima veze s dominantnim političkim filozofijama, a narod je žrtva tih filozofija.

"U konkretnom slučaju, slavljenje Herceg-Bosne kao tvorevine, zbog koje je izrečeno više od stotinu godina zatvora u Haškom tribunalu je naprosto nepriznavanje međunarodnih pravnih, sudbenih i drugih institucija, nepoštivanje međunarodnog pravnog poretka i ismijavanje svega onoga što je svijet činio u prethodnih dvadesetak i više godina", izjavio je on.

Kaže i kako je to isto kao ono što posljednjih dana radi i izgovara srbijanska premijerka Ana Brnabić oko nepriznavanja genocida u Srebrenici, nepriznavanje presuda suda u Hagu Mladiću i Karadžiću gdje se navodi zločin genocida, te slavljenje nacionalnih heroja koji su zapravo presuđeni zločinci.

"Herceg-Bosna je samo jedna niska u ukupnom bosanskohercegovačkom lancu ismijavanja međunarodnog poretka i stavljanja sve težih utega svojim građanima u čije ime oni tobože nastupaju", smatra Kukić.

Kukić kaže kako obilježavanje godišnjica Herceg-Bosne i njeno stavljanje na pijadestal najviše šteti baš Hrvatima.

"Ako bi se iko od tog zla trebao distancirati onda su to Hrvati u Bosni i Hercegovini i ja nisam siguran da oni to i ne čine. Javno se to ne smije demonstrirati jer žive u uslovima straha, kao što se živi u uslovima straha i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ljudi funkcioniraju po principu 'šta ja tu mogu promijeniti', bolje šutjeti i sačuvati svoju porodicu, nego javno govoriti ono što misliš i doći u iskušenje", zaključio je Kukić.