Brzina nije vrlina
802

Kukić: Sinhronizirano djelovanje lijevih i građanskih opcija je važnije od ujedinjenja

Piše: R. D.
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić smatra da novi pokušaj ujedinjavanja ljevice, iniciran od Demokratske fronte (DF) nije realan u ovom trenutku, ali da naglasak treba staviti na sinhronizirano djelovanje lijevih i građanskih opcija kao suprotstavljanje etno-nacionalistima svih vrsta.

"Važno je da postoji usaglašeno djelovanje svih lijevih političkih opcija i to je mnogo važnije od nekog brzinskog ujedinjenja. Osim toga ideja ujedinjenja koja se oslanja na logici brzine teško da može da bude realna, a ova koja dolazi od DF-a izgleda baš takva", kazao je za Klix.ba Kukić.

Nije želio spakulirati šta se krije iza jučerašnje ideje odaslane iz Demokratske fronte, ali je ipak bio znakovit.

"Ne bih se želio upuštati u takve analize, ali moguće je da je ovo odgovor na kritike koje idu prema Željku Komšiću zbog jednostrane kandidature za člana Predsjedništva BiH", smatra profesor.

Kukić je ponovio kako je od ujedinjavanja bitnija sinhroniziranost djelovanja, jer su takva i iskustva na bh. ljevici.

"Jedan lider svojim ponašanjem može učiniti više lošega nego je postojanje više subjekata na lijevom političkom spektru. Mislim na SDP pod vodstvom Zlatka Lagumdžije, zbog čije politike je prvo došlo do podijele na SDP i DF, da bi se onda kasnije iz DF-a odvojio dio koji je formirao Građanski savez. Danas je najvažnije raditi na usklađivanju političkog djelovanja svih subjekata lijeve i građanske ideje, kao suprotstavljanju etno-nacionalistima svih vrsta", zaključio je Kukić.