Trilaterala
340

Kukić o susretu lidera u Mostaru: Važno je što nije bilo pokušaja miješanja u unutrašnju politiku BiH

Piše: Er. M.
Slavo Kukić (Foto: Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Klix.ba)
Sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić prokomentarisao je za Klix.ba današnji sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjednicima Srbije i Hrvatske. Posebno se referirao na izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kojoj je poručio da i ubuduće ostane u diplomatskim okvirima kako je bila danas u Mostaru.

Kukić smatra kako je svako sastajanje prvih susjeda dobrodošlo, a posebno ako se radi o sastanku lidera zemalja iza kojih je ružna prošlost. Kako kaže, od ovakvih sastanaka ne treba očekivati bilo kakve senzacionalne rezultate.

"Ovaj sastanak nije ni imao neke specijalne ambicije, već je bio protokolaran. Mogu biti najmanje dva ili tri scenarija. Dakle, može biti da je on rezultat pritiska međunarodne zajednice na BiH, Srbiju i Hrvatsku", rekao je Kukić.

Kako kaže, može biti da je u podtekstu sastanka bila tiha ambicija ili nada predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da bi na takvom jednom okupljanju mogao privoljeti predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na izmjene Izbornog zakona BiH, a koje odgovaraju Čoviću.

"Može biti i da nije ništa od toga, tim prije što se sastanak održavao u Mostaru i da Dragan Čović ovim okupljanjem najavi Mostarski sajam, a čiji je on jedan od vlasnika. Možda je na ovaj način želio motivisati potencijalne izlagače da dođu pa time i da poveća vlastiti udio u efektima tog sajma", smatra Kukić.

Dodaje da je najvažnije što na današnjem sastanku nije bilo direktnog pokušaja, bar što se javnosti tiče, miješanja u unutrašnje poslove BiH u kontekstu Izbornog zakona BiH.

Kukića smo pitali i da li predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mijenja retoriku u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH s obzirom na to da je u proteklom periodu imala mnogo agresivniji pristup ovom unutrašnjem pitanju naše zemlje. Naime, Grabar-Kitarović jasno je nakon današnjeg sastanka poručila kako dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva trebaju postići političke stranke u BiH.

"Ja tu gospođu ne shvatam ozbiljno. Ona će zavisno od svojih unutrašnjih potreba prilagoditi svoje međunarodne nastupe, posebno kada je riječ o BiH. Zbog unutrašnjih potreba, posebno zbog uvezivanja desnog dijela biračkog tijela u BiH koji ima pravo glasa na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, sklona je davanju izjava zbog kojih se kasnije posipa prašinom", kazao je Kukić.

Ocijenio je da danas Kolinda nije imala unutrašnje ambicije, jer je ostala u diplomatskim okvirima. Predsjednici Hrvatske poručio je da u takvim diplomatskim okvirima ostane i buduće.

Predsjednik Srbije danas je kazao kako ga ne interesuju izmjene Izbornog zakona BiH jer je to stvar unutrašnje politike BiH. Odgovarajući na pitanje o izmjenama Izbornog zakona BiH Vučić je jasno kazao kako podržava BiH kao državu u kojoj se nalaze dva entiteta. Kukića smo pitali da li u toj Vučićevoj izjavi ima skrivenih poruka Draganu Čoviću.

"Vučić nije opterećen ustavnim preustrojem BiH. On se doista ponaša diplomatski. Na drugoj strani, mislim da se zaključci o Vučićevoj politici vrlo često mogu izvlačiti iz izjava Milorada Dodika", smatra Kukić.

Podsjetio je na nedavnu Dodikovu izjavu koji je rekao kako je od Vučića tražio da na dnevni red u Briselu pored pitanja Kosova stavi i pitanje RS-a. Kako kaže, Dodik je tada izjavio da se Srbija i RS trebaju ponašati prema kineskom scenariju.

"Kina kaže: Tajvan nije naš, a već 70-80 godina je kineski. Iz toga Dodik izvlači zaključak da Srbija i RS stoje vrlo dobro i da trebaju biti samo strpljivi kao što je strpljiva i Kina. Dodik to ne bi izjavljivao da mu Vučić nije dao zeleno svjetlo, a najbolji dokaz toga je da se Vučić nikada nije referirao na tu izjavu", zaključio je Kukić.