Komentar sociologa
170

Kukić: Neće se dugo pričati o presudi "šestorki", mladi će i dalje odlaziti iz BiH

Piše: E. M.
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Današnje presude u haškom sudu neće donijeti značajnije promjene među narodima u Bosni i Hercegovini, kazao je za Klix.ba sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić, dodavši da će se o presudama pričati samo narednih nekoliko dana.

Kukić je u razgovoru za Klix.ba izjavio kako narod u Bosni i Hercegovini ima dosta svojih muka i da nema vremena baviti se pojedinačnim presudama ljudi koji su odgovorni za ono što se događalo 90-ih godina na sve tri strane.

"Život će se nastaviti na ovaj ili onaj način, a HDZ u našoj državi će pokušati proširiti ovu priču, više od pet-šest dana pričati o tome, s tezom da je to zapravo dokaz ujdurme svijeta protiv bh. Hrvata i Hrvata općenito. Međutim, ni to neće naići na plodno tlo i sigurno neće biti priča o kojoj će se duže pričati", izjavio je Kukić.

Profesor Kukić smatra da će se život u Bosni i Hercegovini nastaviti na uobičajen način koji je ružan, tako što će mladi i dalje puniti autobuse i odlaziti van BiH s kartom u jednom pravcu jer ovdje ne mogu ostvariti ni minimum.

Haški sud danas je utvrdio odgovornost Hrvatske u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a Kukić smatra da je sud imao logiku s kojom se ne slaže.

"Onaj ko je proživio to vrijeme, a ja sam ga proživio, zna da je čitava golgota počela zbog velikosrpskog projekta iza kojeg je operativac bio Slobodan Milošević. Srbija je oslobođena odgovornosti zbog onog što se događalo u prvoj polovici 90-ih u Bosni i Hercegovini, a Hrvatska nije oslobođena odgovornosti. Bojim se da to nije odraz onoga što se događalo. Ne kažem da je Hrvatsku trebalo osloboditi odgovornost za dešavanja u BiH, ali bojim se da je bila greška što je Srbija iz ne znam kojih razloga te činjenice oslobođena", zaključio je Kukić u razgovoru za Klix.ba.