Je li sazrila politička svijest?
0

Kukić: Nadam se da će razum prevladati i da ću biti izabran

Piše: N. Jamaković
Slavo Kukić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Slavo Kukić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Predsjedništvo BiH u utorak je na vanrednoj sjednici kandidiralo Slavu Kukića za mandatara Vijeća ministara. Ostalo je još da tu kandidaturu potvrdi državni Parlament, no čini se kako imenovanje neće ići glatko.

Predstavnici dva HDZ-a i SNSD-a su na informaciju da je Predsjedništvo izabralo Kukića reagovali negativno, tako da on zasad ima podršku stranaka potpisnica platforme, kao nestranački kadar.

"Nadam se da će razum prevladati i da je sazrila svijest da nam je potrebna nova vlast. No, vidjet ćemo šta će se desiti u petak u Parlamentu", rekao je Kukić za Sarajevo-x.com.

On je istakao kako je zahvalan i strankama koje su ga kandidovale i Predsjedništvu koje ga je izabralo.

"Na čelu Vijeća ministara radio bih isto ono što sam radio kao profesor u proteklih 20 godina, isijavao bih dakle pozitivnu energiju u javni prostor s porukama tolerancije i pozitivnih vrijednosti. Također, nastojat ću kao mandatar okupiti poslovnu i ekonomsku pamet, osigurati povoljan ambijent za investitore, otvoriti nova radna mjesta i povećati standard", najavljuje Kukić.

Svjestan je, dodaje, kako se promjene u velikom sistemu kakav je država ne dešavaju preko noći, ali ističe da je stoga bolje što prije početi raditi na njima.

"Nisam idealista niti smatram da će se nešto preko noći promijeniti. No, najvažnije je da uspijemo stvoriti osnov kako bi ljudi počeli vjerovati da su promjene zaista i moguće. Tada bismo samo time napravili veoma puno", zaključio je kandidat Predsjedništva BiH za mandatara Vijeća ministara BiH.