{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kujundžiću dugotrajni zatvor od 22 godine

S
30.10.2009. u 12:10
0
12
Kujundžiću dugotrajni zatvor od 22 godine
0
Kujundžiću dugotrajni zatvor od 22 godine
Nepravosnažnom presudom Suda BiH Predrag Kujundžić proglašen je krivim za zločin počinjen u Doboju i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, javlja BIRN - Justice Report.
Predrag Kujundžić je proglašen krivim jer je kao komandant jedinice "Predini vukovi", koja je djelovala u sklopu Vojske Republike Srpske (VRS), počinio zločin protiv čovječnosti na području Doboja.

"U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, Kujundžić je kao komandant jedinice Predini vukovi izvršio, poticao i nije spriječio seksualno ropstvo, silovanje, progon i druga nečovječna djela", kazao je sudija Šaban Maksumić, dodavši da su sva djela urađena sa "diskriminatorskom namjerom".

Prema nepravosnažnoj presudi, Kujundžić je kriv za prinudno preseljenje stanovništva iz naselja Grapska, nečovječno postupanje prema muškarcima iz mjesta Bukovačke čivčije, te jer nije poduzeo mjere da spriječi odvođenje muškaraca iz logora Perčin disko u živi štiti kada je njih 17 poginulo.

Kujundžić je proglašen krivim i za silovanje i držanje u ropstvu zaštićene svjedokinje na ovom suđenju, koja je tokom rata bila maloljetna. Također je proglašen krivim za nagovaranje osobe sa nadimkom Golub na silovanje.

"Kujundžić je nakon silovanja svjedokinji 2 naredio da će morati raditi sve što od nje bude tražio u periodu od juna do decembra 1992. godine. Time ju je prisilio na seksualno ropstvo. Držao je psihološku kontrolu nad njenom seksualnošću, tjerao je da nosi na lančiću privjesak križ, promjenio joj ime u srpsko, tjerao je da oblači srpsku uniformu..", obrazložio je odluku sudija Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kujundžić je proglašen krivim i za nečovječno postupanje prema zaštićenom svjedoku koji je bio zatvoren u Centralnom zatvoru u Doboju.

Prema presudi, Kujundžić je oslobođen da je učestvovao u višestrukom mučenju civila u Perčinom disku, koje je uključivalo nanošenje ozbiljnih fizičkih povreda, i prisiljavanje civila "da jedu sapun i tuku se između sebe".

"Sudsko vijeće nije moglo utvrditi da je optuženi znao za radnje svojih vojnika. Perčini disko nije bio pod odgovornošću optuženog. Izvedeni dokazi su ukazali da su dolazili različiti pripadnici u taj logor", kazao je Maksumić, dodajući da za ovu oslobađajuću tačku nije utvrđen "obligatorni element" da je postojala komandna odgovornost.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, Sudsko vijeće, je imalo u vidu i olakšavajuće okolnosti i to da je optuženi porodičan čovjek i da nije ranije osuđivan, dok su kao otežavajuće uzeli broj žrtava, te maloljetnost silovane osobe.

Troškovi krivičnog postupka, prema nepravosnažnoj presudi, djelomično su pali na teret države i to dio koji se odnosi na oslobađajući dio presude, a za osuđujući će troškove snositi optuženi.

Oštećeni u ovom postupku, prema presudi su upućeni na parnični postupak.

Na ovu presudu, mogućnost žalbe imaju obe strane u postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: