Tužilaštvo BiH
0

Kujundžić: Ring u Perćinom disku

FENA
Bivši mještani sela Bukovačke Čivčije opisali su 12. juni 1992. godine kada su u njihovo selo došli pripadnici jedinice "Predini vukovi“, srušili džamiju i više od 100 muškaraca odveli u logor "Perćin disko“.

„Pričalo se da je to jedinica Predraga Kujundžića“, ispričao je Edin Memić, te dodao da su muškarci nekoliko dana boravili u logoru "Perćinom disku“, te potom odvedeni u hangare preduzeća "Bosanka“, a potom opet vraćeni u logor.

Predrag Kujundžić zvani Predo, optužen je da je, komandujući jedinicom "Predini vukovi“ učestvovao u progonima, ubistvima, silovanjima, stavljanjima u ropstvo, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata.

Prema navodima optužnice, “Predini vukovi” su civile zatvarali u logor “Perćin disko”, u kojem su bili izloženi svakodevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a neki su i ubijeni.

Memić je Sudskom vijeću rekao kako je u logoru bilo „između 280 i 360 zatvorenika“, te ih je čuvala "milicija u plavim maskirnim uniformama“, koja ih je vodila na prinudne radove.

"Ja sam ukopavao leševe i stoku, ali nismo svi imali iste obaveze“, rekao je svjedok.

Prema Memićevim riječima, 12. jula 1992. godine "Predini vukovi“ su došli u logor i izveli njega i još 50 zatvorenika u živi štit.

"Ubili su jednog momka na kraju kolone i rekli da će se to desiti svakome ko pokuša pobjeći. Ja sam bio u prvom redu živog štita i kad je počela pucnjava legao sam u neko dvorište. Kada je izveden treći red, vojska se počela povlačiti, jer je ranjen srpski poručnik“, ispričao je svjedok.

Memić je rekao da su se nakon toga on i još jedan zarobljenik pet dana skrivali u napuštenoj kući, bez hrane i vode, te su bili prinuđeni da se predaju vojsci Predraga Kujundžića.

"Prije povratka u disko, pretukli su nas. Ne znam ni čime su me sve udarali“, rekao je svjedok.

U sjećanju Edina Memića ostao je i 19. juli 1992. godine, kada su zatvorenike, kako je rekao, "Predini vukovi udarali čitav dan“.

"Tražili su da se udaraju otac i sin, dva brata... Iživljavali su se. Tjerali su nas da jedemo crveni luk i sapun. Poslije su napravili ring i tjerali braću da se tuku. Kladili su se u gajbu pive ko je jači. Ko pobijedi dobije dvojicu da ga tuku“, ispričao je Memić, koji je u "Perćinom disku“ ostao naredne "dvije-tri sedmice“.

I svjedok Muharem Hamidović je 12. juna 1992. godine iz Bukovačkih Čivčija odveden u Perćin disko. On je Sudu ispričao kako je toga dana Predrag Kujundžić, kojeg je prepoznao i u sudnici, mještanima naređivao da donesu pištolje i dovezu automobile.

„On je za sebe uzeo jednog plavog golfa. Dugo ga je vozao. Viđao sam ga poslije u Čivčijama u tom golfu“, rekao je Hamidović.

Ovaj svjedok je ispričao kako su u julu 1992. godine vojnici odveli 50 zatvorenika u živi štit, od kojih se navečer vratilo „dvadesetak“.

„Pet dana poslije, 17. jula, izveden sam da idem na identifikaciju tih ljudi. Vojska je povraćala, a ja sam rukama prevrtao ucrvana tijela. Taj dan sam našao oko 14 ljudi iz mog sela", ispričao je Hamidović.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 27. augusta.