{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kujundžić: BiH ne očekuje specijalni tretman za pristupanje u EU i NATO

F
24.3.2013. u 09:58
0
4
Kujundžić: BiH ne očekuje specijalni tretman za pristupanje u EU i NATO
0
Kujundžić: BiH ne očekuje specijalni tretman za pristupanje u EU i NATO
Mitar Kujundžić (Foto: FENA)
Bosna i Hercegovina ne očekuje specijalni tretman EU i NATO-a i svjesna je da se za pristupanje ovim organizacijama moraju dostići standardi kakve su dostigle i članice koje su pristupile prije nas. Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP) radi vrlo predano na ovom planu u dijelu koji mu po nadležnosti pripada. Dostizanje standarda je opšti uslov koji se postavlja pred sve kandidate i mi očekujemo da će i BiH biti u mogućnosti da mu odgovori - izjavio je za Agenciju FENA pomoćnik ministra za multilateralne odnose Mitar Kujundžić u odgovoru na pitanje može li zbog predugog čekanja da BiH ispuni svoje obaveze, strpljenje Brisela doći u pitanje i odluka o prijemu BiH biti "zamrznuta".
Na pitanje koliko zbog nemogućnosti dogovora BiH pokazuje (ne)doraslost ili nespremnost za ulazak u EU i NATO i tako dovodi u pitanje vlastitu ozbiljnost, dobre namjere, potrebu da bude vjerodostojan sagovornik Briselu, Kujundžić je odgovorio da je MIP izvršni organ, s jasnim instrukcijama nadležnih organa BiH da radi na procesu integracije BiH u EU i NATO.

"To su dva glavna cilja spoljne politike BiH i MIP u tom smislu izvršava svoj zadatak", rekao je Kujundžić.

Upitan o izgledima da BiH krene s mrtve tačke ka evroatlantskim integracijama, Kujundžić je rekao da je MIP optimističan u pogledu daljeg razvoja BiH i njenog pristupanja EU i NATO-u.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH očekuje da će implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" voditi ka sticanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i da će implementacija političkog sporazuma o imovini voditi ka aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO. To će biti vrlo značajni koraci, koji će nepovratno pokrenuti BiH ka članstvu u ovim organizacijama. Paralelno sa sanacijom posljedica aktuelne ekonomske krize – prvenstveno prilivom stranih investicija, za BiH će to značiti konačno priključenje prosperitetnoj međunarodnoj zajednici i dostizanje odgovarajućeg stepena ekonomskog razvoja", kazao je pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za multilateralne odnose Mitar Kujundžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: