{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kujundžić: BiH ne očekuje specijalni tretman za pristupanje u EU i NATO

F
24.3.2013. u 09:58
0
4
Kujundžić: BiH ne očekuje specijalni tretman za pristupanje u EU i NATO
0
Kujundžić: BiH ne očekuje specijalni tretman za pristupanje u EU i NATO
Mitar Kujundžić (Foto: FENA)
Bosna i Hercegovina ne očekuje specijalni tretman EU i NATO-a i svjesna je da se za pristupanje ovim organizacijama moraju dostići standardi kakve su dostigle i članice koje su pristupile prije nas. Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP) radi vrlo predano na ovom planu u dijelu koji mu po nadležnosti pripada. Dostizanje standarda je opšti uslov koji se postavlja pred sve kandidate i mi očekujemo da će i BiH biti u mogućnosti da mu odgovori - izjavio je za Agenciju FENA pomoćnik ministra za multilateralne odnose Mitar Kujundžić u odgovoru na pitanje može li zbog predugog čekanja da BiH ispuni svoje obaveze, strpljenje Brisela doći u pitanje i odluka o prijemu BiH biti "zamrznuta".
Na pitanje koliko zbog nemogućnosti dogovora BiH pokazuje (ne)doraslost ili nespremnost za ulazak u EU i NATO i tako dovodi u pitanje vlastitu ozbiljnost, dobre namjere, potrebu da bude vjerodostojan sagovornik Briselu, Kujundžić je odgovorio da je MIP izvršni organ, s jasnim instrukcijama nadležnih organa BiH da radi na procesu integracije BiH u EU i NATO.

"To su dva glavna cilja spoljne politike BiH i MIP u tom smislu izvršava svoj zadatak", rekao je Kujundžić.

Upitan o izgledima da BiH krene s mrtve tačke ka evroatlantskim integracijama, Kujundžić je rekao da je MIP optimističan u pogledu daljeg razvoja BiH i njenog pristupanja EU i NATO-u.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH očekuje da će implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" voditi ka sticanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i da će implementacija političkog sporazuma o imovini voditi ka aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO. To će biti vrlo značajni koraci, koji će nepovratno pokrenuti BiH ka članstvu u ovim organizacijama. Paralelno sa sanacijom posljedica aktuelne ekonomske krize – prvenstveno prilivom stranih investicija, za BiH će to značiti konačno priključenje prosperitetnoj međunarodnoj zajednici i dostizanje odgovarajućeg stepena ekonomskog razvoja", kazao je pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za multilateralne odnose Mitar Kujundžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: