{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kugle iz Zavidovića na analizi u Moskvi

S
Sarajevo-x.com
10.11.2008. u 14:36
0
12
Kugle iz Zavidovića na analizi u Moskvi
0
Kugle iz Zavidovića na analizi u Moskvi
Misteriozne pravilno oblikovane kamene kugle koje su na dvadesetak nalazišta registrovane u BiH bit će poslane na analizu u Akademiju tehničkih nauka u Moskvi.
Njihovo najveće nalazište je u blizini Zavidovića u središnjoj Bosni. U Dubokom potoku je locirano oko 40 kamenih kugli, od kojih su najveće težine nekoliko tona. Po izgledu i materijalu podsjećaju na kugle u Kostariki, Meksiku i na Uskršnjem otoku.

Tim Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ u sastavu: dr. Muhamed Pašić, Ahmed Bosnić i Zajim Ahmetspahić su uzeli uzorke za vršenje niza analiza na Institutu "Kemal Kapetanović" Univerziteta u Zenici, a nekoliko uzoraka će biti poslano u Moskvu na dodatne i obuhvatnije analize. U avgustu 2008. stručnjaci ruske akademije su izvršili određena geofizička snimanja koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Preliminarne observacije ovog fenomena upućuju da su kugle u Zavidovićima građene od pješčara koje su nakon oblikovanja polirane specijalnim materijalom.

Tim Fondacije se susreo s rukovodstvom Općine Zavidovići: dosadašnjim načelnikom Izetom Bašićem i novim, Hakijom Osmićem. Analizirana je dosadašnja saradnja Fondacije i Općine i dogovorene su buduće zajedničke aktivnosti na istraživanju te razvoju i afirmaciji arheološkog turizma na području Zavidovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: