{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuda ide povratak u BiH?

F
15.12.2008. u 15:55
0
7
Kuda ide povratak u BiH?
0
Kuda ide povratak u BiH?
Savez izbjeglica i raseljenih osoba BiH (SIRO) i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH organizatori su sastanka o temi "Kuda ide povratak u BiH" koji se danas održava u Sarajevu.
Predsjednica SIRO-a Mirhunisa Zukić kazala je da je u BiH na sceni politika koja se poigrava s povratnicima kao najranjivijom kategorijom stanovnika te da je namjera tog skupa da se vlastima ukaže na potrebu ozbiljnijeg shvatanja procesa održivog povratka.

To, kako je istaknula, prvenstveno znači izdvajanje više sredstava za tu namjenu u narednoj godini.

Mario Nenadić iz državnog resornog ministarstva istaknuo je da to ministarstvo u suradnji s drugim ministarstvima raznih nivoa, međunarodnim organizacijama i civilnim sektorom pripremilo revidiranu državnu strategiju provedbe Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U okviru te strategije je puno rješenja koja zahtijevaju novac, ali ih je isto tako mnogo koja traže bolju koordinaciju nadležnih ministarstava.

Stoga je izrazio očekivanje da će taj dokument uskoro biti usvojen.

Na osnovu analiza i potreba, utvrđeno je da je potrebno 90 do 100 miliona KM da bi u BiH bio priveden kraju proces povratka ljudi koji to žele i rekonstrukcija kuća za oko 45.000 obitelji koje čekaju na to.

Naglasio je da je Predsjedništvo BiH prihvatilo prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da se u budžetu osigura oko 97 miliona KM za rješavanje tog pitanja, te izrazio nadu da će taj iznos biti odobren u parlamentu.

Prema raspoloživim podacima, dosad je u BiH iz raznih sredstava obnovljeno oko 320.000 ili 68 posto stambenih jedinica, a danas je istaknuto da se ne može biti u potpunosti zadovoljno dok god ima neriješenih slučajeva.

U BiH još oko 2.700 obitelji živi u kolektivnom obliku smještaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: