BiH
154

Kući "Seka" iz Goražda nagrada u Beču za rad sa traumatiziranim osobama

Piše: E. A.
Centar za edukaciju, terapiju i rekreaciju žena i djece "Kuća Seka“ Goražde nominovan je za nagradu "Aleksandar Fridman“ koju svake godine dodjeljuje Psihološki centar "Esra“ iz Beča.

Nagradu koju će po prvi put dobiti neka organizacija van Austrije, u kući Seka doživljavaju kao veliko priznanje za svoj dugogodišnji rad, a uručenje će biti obavljeno krajem novembra na svečanosti u Beču.

U Kući Seka u Goraždu presretni su zbog činjenice da će ovo udruženje dobiti nagradu "Aleksandar Fridman“ koju od 2009. godine dodjeljuje Psihološki centar "Esra“ u znak sjećanja na jednog od osnivača univerzitetskog profesora dr. Aleksandra Fridmana koji je preminuo 2008. godine. Potvrda da je kuća Seka prva organizacija koja je nagradu dobila van Austrije stigla je prije nekoliko dana, a podrazumijeva i novčani iznos od 5000 eura.

Nagrada Aleksandar Fridman dodjeljuje se svake godine osobi, projektu ili organizaciji koja je pokazala izuzetnu posvećenost u svom radu sa traumatiziranim osobama kao što su izbjeglice, imigranti ili manjinske grupe, a vrednuju se i dostignuća u psihološkim smjernicama, podršci i tretmanu, kao i izuzetan rad na polju nauke. Zbog toga u kući Seka nagradu smatraju velikim priznanjem za njihov rad.

"Presretne smo jer je ovo priznanje za naš dugogodišnji rad“, izjavila je Esma Drkenda, predsjednica Udruženja "Seka“ Goražde.

Ona dodaje da je sa aspekta stručnosti, ovo veliko priznanje i stručnoj voditeljici Gabrieli Miler odnosno njenom pristupu i radu sa traumatiziranim osobama.

"Svakako za nagradu su pored članica zaslužni i korisnici usluga Udruženja Seka, bez kojih naš rad ne bi imao smisla“, pojašnjava Esma Drkenda.

Pored Udruženja "Seka“ nagradu Aleksandar Fridman ove godine dobit će i organizacija Integrations haus iz Austrije, a uručenje će biti upriličeno 26. novembra na svečanosti u Beču.

Psihološki centar ESRA osnovan je 1994. godine u saradnji sa Izraelskom Kulturnom Zajednicom i gradom Beč. ESRA nudi različitu medicinsku, socijalnu i psihološku podršku Jevrejskoj zajednici u Beču i specijaliziranu pomoć preživjelima Holokausta i njihovim porodicama. Takođe osobe koje su traumatizirane različitim vrstama teškog nasilja ili katastrofama ovdje mogu pronaći pomoć.