Udruženje SOS
0

Kuce i mace spremne za udomljavanje

FENA
Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo predstavit će i ove subote od 13 do15 sati kod fontane u Velikom parku, svoje štićenike (kuce i mace) spremne za udomljavanje.

U današnjem saopćenju Udruženja navodi se da je posljednjih mjeseci izražen izuzetan pritisak građana koji insistiraju da to udruženje zbrine sve veći broj životinja iako znaju da SOS Sarajevo nema azil za nezbrinute životinje i da improvizira s njihovim smještajem do stalnog udomljavanja.

"Zbog nedostatka prostora za smještaj, nismo u mogućnosti prihvatati nove životinje i to će trajati dok ne udomimo one o kojima trenutno brinemo. Ukoliko ne budemo u ovom smislu imali veću podršku građanstva bit ćemo primorani da sasvim zaustavimo prijem životinja i zaštitarstvom se nastavimo baviti na sasvim drugi način", navode iz Udruženja.

Iz Udruženja SOS ističu da je davanje doma tim životinjama čin dobra, kojim se pomaže da se aktuelna metoda smrti (koju kroz poreze svi velikodušno finansiramo) za rješavanje problema nezbrinutih životinja, zamijeni humanom.

"Svi moramo postati svjesni odgovornosti za sudbinu životinja i da od našeg odnosa prema njima, umnogome ovise i naši životi. Oni građani koji nisu u mogućnosti usvojiti nekog od naših štićenika, mogu im pomoći u preživljavanju, privremenim udomljavanjem, darivanjem hrane, potrebne im opreme ili novca", ističe se.