BiH
0

Kučan: Budućnost BiH vidim unutar Evropske unije

FENA
Moj pogled na budućnost Bosne i Hercegovine u 21. vijeku mogu sažeti u rečenicu da državnopolitička sudbina države, odnosi na zapadnom Balkanu i odnos prema evropskoj integraciji čine tri ključne odrednice položaja bh. društva i njegove države u 21. stoljeću, kazao je bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan večeras tokom predavanja koje je o temi „BiH u 21. stoljeću“ održao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Istaknuo je kako budućnost BiH vidi unutar Evropske unije.

„Ne dijelim mišljenje onih koji kažu da BiH treba jednostavno 'utopiti' u EU, kao da bi učlanjenje barem prikrilo, ako već ne i otklonilo sve suprotnosti i kontraverze unutar BiH, u njenom neposrednom susjedstvu i u širem međunarodnom okruženju“, kazao je Kučan dodajući kako je to velika i opasna iluzija.

Tačno je, nastavio je on, bh. pitanje je centralno pitanje stabilnosti Balkana i jedno od glavnih pitanja stabilnosti Evrope. Upravo ta činjenica zahtijeva da se ključni problemi i temeljne dileme BiH ne prikrivaju, već riješe prije i u toku njenog učlanjenja u EU, kako bi unutar Unije bila sposobna definirati i ostvariti svoje interese i preuzimati obaveze i odgovornosti, te kako svojim problemima ne bi dodatno opterećivala evropsku integraciju, koja za svoju sigurnu budućnost mora riješiti nekoliko većih problema.

Kučan je istaknuo da bi realna perspektiva učlanjenja u EU motivirala na veći angažman kako bh. društvo, tako i samu EU, pa i širu međunarodnu zajednicu, čime će ti problemi biti lakše rješivi.

Prema njegovim riječima, BiH već sada, barem posredno, dijeli sudbinu EU. Dio je Evrope i proces evropske integracije se ne može zaustaviti na njenim granicama. Otvoreno je samo pitanje vremena i tempa uključivanja, posebno ako u dogledno vrijeme dođe do sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kučan tvrdi da je BiH za EU dragocjeno iskustvo zbog svoje multikulturnosti i interkulturnosti, te stoga što su u BiH na provjeri načela kojima je privrežena EU i njena sposobnost upravljanja konfliktima.

„Da bi članstvo BiH u EU postalo realnost, mora, ipak, biti ispunjeno nekoliko bitnih uvjeta, osim onih koje zahtijeva Unija od svake nove članice“, kazao je Kučan.

Dodao je da mora biti osiguran opstanak BiH kao suverene države unutar postojećih granica i time onemogućene bilo kakve špekulacije u pogledu njene budućnosti. To je, smatra Kučan, važno zbog stabilnosti države i potrebe jačanja integracijskog načina mišljenja unutar njene sve tri etničke zajednice, kao i zbog ustavnopravnih, organizacijskih, političkih, ekonomskih i drugih mehanizama reintegracije države.

„Eliminiranje dilema u pogledu budućnosti države, koje nisu izmišljene, već, nažalost, realne, važno je i zbog toga, kako ne bi svaka moguća promjena na Balkanu ugrozila stabilnost i opstanak BiH (naprimjer, osamostaljenje Crne Gore, najavljeni referendum u Republici Srpskoj ili moguća promjena statusa Kosova)“, kazao je Kučan.

Prema njegovim riječima, najuvjerljivija garancija za opstanak BiH u postojećim prilikama jeste u međunarodnoj garanciji, koju bi s posebnim aktom, s definiranim obavezama, preuzela EU, možda i UN, čiji bi supotpisnici bili također Zagreb i Beograd.

„Potonje mi se čini posebno važnim, jer bi se s takvom međunarodnopravno obavezujućom izjavom obje države trajno odrekle bilo kakvih teritorijalnih aspiracija prema BiH i ideja o njenoj podjeli“, kazao je Kučan.

On smatra da je drugi uvjet dosljedno poštivanje činjenice da BiH kao državu čine tri etničke zajednice - Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Odnosi između njih moraju se temeljiti na potpunoj ravnopravnosti u upravljanju državom i odgovornosti za nju.

Treći uvjet je garantiranje kulturnog identiteta etničkih zajednica. Potonje, pored ostalog, zahtijeva i izoštravanje laičkog karaktera države i savremeno provođenje načela odvajanja crkve, odnosno vjerskih zajednica od države kakvo važi u savremenoj građanskoj državi.

„Ne radi se o isključivanju crkvi, odnosno vjerskih zajednica iz javnog života, već o njihovom odvajanju od državnih institucija i njihovog djelovanja“, pojasnio je Kučan.

Četvrti uvjet je, kako je kazao, ograničavanje upravljanja međunarodne zajednice i određivanje postepenog ukidanja njenih nadležnosti, te njihov prenos na organe države BiH.

„Zaključak mojih razmišljanja o budućnosti BiH je optimistički. Moja razmišljanja o budućnosti BiH otkrivaju moju naklonost prema toj državi i svim njenim ljudima. Jednostavno, volim je. Ali, nemam je pravo voljeti više nego je vole ljudi koji u njoj žive“, kazao je na kraju svog izlaganja Milan Kučan.