BiH
0

Kuća za "Školu u prirodi" u Ilijašu predata Javnoj ustanovi "Vladimir Nazor"

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac predala je danas Javnoj ustanovi "Vladimir Nazor" kuću koju je Grad Sarajevo toj ustanovi kupio radi realizacije projekta "Škola u prirodi".

Gradsko vijeće Sarajeva je na posljednjoj sjednici prihvatilo zahtjev da se iz gradskog budžeta osigura 138.581 KM za kupovinu te kuće.

Kuća je u naselju Gajevi kod Čevljanovića u općini Ilijaš, a poslužit će Javnoj ustanovi (Centru) Vladimir Nazor da u prirodnom okruženju odgaja, obrazuje i rehabilitira svoje štićenike.

"Ovdje će se vršiti nadgradnja onoga što se dobije stručnim radom u kabinetima Centra. Štićenici Centra ovdje će od sada imati priliku da se, u skladu sa svojim mogućnostima, bave poljoprivrednim aktivnostima, sportskim i aktivnostima zabavnog karaktera", kazala je gradonačelnica Borovac.

Ona je dodala da to dokazuje kako Grad Sarajevo vodi kontinuiranu brigu o Centru "Vladimir Nazor".

"Pomogli smo u izradi projektne dokumentacije za terapijski bazen, zatim u realizaciji projekta inkluzije i resocijalizacije, prema usvojenom modelu 'Kristine Witkut', te odlasku štićenika Centra u Tursku. Posebno nas raduju sretna lica djece Centra koju svake godine obradujemo novogodišnjim paketićima", kazala je gradonačelnica.

Direktor JU "Vladimir Nazor" Zulfo Ahmetović zahvalio je u ime te ustanove na poklonu Grada.

"Budući boravak štićenika Centra u ovoj kući bit će značajan iskorak u podizanju kvaliteta njihovog odgoja i obrazovanja", naglasio je on.

Predviđeno je da tu dolaze i druga djeca s ograničenim sposobnostima te odrasle osobe koje trebaju a nisu pokrivene nijednim tretmanom.

"Ovo će biti i kuća zajedničkog druženja", kazao je Ahmetović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.