BiH
0

Kubiš: Slovačka podržava BiH na putu ka EU i NATO-u

FENA
Ministar vanjskih poslova Slovačke Jan Kubiš potvrdio je danas tokom susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, spremnost njegove zemlje da pruži podršku BiH u njenom procesu pristupanja EU i NATO-u.

Kubiš, koji predvodi slovačku delegaciju u posjeti BiH, izjavio je nakon sastanka kako Slovačka čvrsto podržava Solunske zaključke i članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u EU.

Kazao je kako je tokom susreta potvrđena odlučnosti BiH da preduzme potrebne korake na približavanju EU, uključujući reforme policije i ustava. To je neophodno ne samo radi razvoja zemlje nego radi potvrde da bh. političke snage mogu postići konsenzus, ustvrdio je Kubiš.

Tokom sastanka je dogovorena konkretna saradnja između dva ministarstva, posebno u sferi pomoći BiH u njenom procesu pristupanja EU, te će se s tim u vezi održavati redovni kontakti na nivou visokih zvaničnika ministarstava jednom godišnje.

Slovačka i BiH, kako je potvrđeno, opredijeljene su i za unapređenje ekonomske saradnje zbog čega je istaknut značaj protekle posjete delegacije Vanjskotrgovinske komore BiH Slovačkoj.

Slovačka ima određene investicione projekte u BiH, ali to je samo početak, naveo je Kubiš, potvrdivši zainteresiranost slovačkih privrednika za investiriranje u BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj kazao je kako su razmijenjena mišljenja i o stanju u regionu, te naglašena međusobna podrška kandidaturi u međunarodnim institucijama.

Alkalaj je zatražio pomoć Slovačke, kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, u konačnom rješavanju problema decertificiranih policajaca.

-Želimo da se ovo pitanje razriješi što prije. Polako se ide ka kompromisnom rješenju i želimo da Slovačka pomogne kako bismo što prije stavili tačku na ovo pitanje, kazao je ministar Alkalaj.