BiH
5

KŠC u Bihaću prekida štrajk: Vlada USK odobrila sredstva za plate uposlenih

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Katolički školski centar "Ivan Pavao II" u Bihaću nakon 12 dana obustave nastavnih aktivnosti od sutra nastavlja sa radom, budući da je Vlada Unsko-sanskog kantona rebalansom budžeta osigurala sredstva za plaće uposlenika ove ustanove.

Vlada USK utvrdila je drugi rebalans budžeta USK za 2016. godinu, kako bi se ispoštovao zaključak Skupštine USK i omogućilo funkcionisanje Katoličkog školskog centra. Osiguranjem neophodnog iznosa sredstava za plaće ispunjeni su zahtjevi uposlenih u ustanovi te stvorene pretpostavke za prekid štrajka.

"Budući da je Vlada Unsko-sanskog kantona ispunila zahtjeve radnika JU Katolički školski centar 'Ivan Pavao II', ponovo krećemo s nastavom od ponedjeljka, 19. decembra 2016. godine", saopćili su iz ove ustanove.

Odlukom Skupštine Unsko-sanskog kantona sa vanredne sjednice održane 12. decembra, Vlada Unsko-sanskog kantona bila je zadužena da osigura sredstva u Budžetu Unsko-sanskog kantona za školsku 2016/17 godinu za isplatu plata zaposlenim u ovoj ustanovi, čiji je osnivač Banjalučka biskupija.

Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2016. godinu, predloženo je povećanje broja zaposlenih u Katoličkom školskom centru za deset mjesta.

"Sredstva će biti obezbjeđena unutrašnjom preraspodjelom između budžetskih korisnika, tako da neće doći do povećanja ukupne mase sredstava planirane u rebalansu za 2016. godinu", istakao je Husein Rošić, premijer USK.

Podsjećamo, uposlenici KŠC "Ivan Pavao II" u Bihaću obustavili su nastavu 7. decembra jer nisu dobili platu za septembar, iako su svi drugi korisnici kantonalnog budžeta uredno primili platu.

Iz resornog kantonalnog ministarstva takav potez Vlade USK su pravdali činjenicom da je Katolički školski centar u proteklom periodu, bez saglasnosti Skupštine USK, uspostavio nastavne linije u predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i srednju medicinsku školu, dok je odlukom Skupštine USK, Vlada bila u obavezi da finansira isključivo smjer Opće gimnazije.

Svi problemi sada su otklonjeni, budući da je Vlada prihvatila povećanje broja zaposlenih u ovoj ustanovi, kao i njihovo finansiranje.