{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KS: Zastupnici usvojili programe rada za 15 ustanova iz oblasti zdravstva

F
19.6.2012. u 19:17
0
0
KS: Zastupnici usvojili programe rada za 15 ustanova iz oblasti zdravstva
0
KS: Zastupnici usvojili programe rada za 15 ustanova iz oblasti zdravstva
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Programi rada za 15 javnih ustanova iz oblasti zdravstva za 2012. godinu danas su usvojeni na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (KS) uz prethodnu saglasnost Vlade KS-a.
Predsjedavajuća Skuštine KS Mirjana Malić kazala je da je Komisija za zaštitu javnog zdravlja, sanitarnu zaštitu i zaštitu stanovništva podržala ove programe rada. Napomenula je da je Komisija pružila punu podršku menadžmentu Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" na realizaciji aktivnosti u vezi transplantacije bubrega koje ova ustanova uspješno obavlja.

Također, data je podrška otvaranju gerijatrijskog odjeljenja u ovoj bolnici te je Komisija predložila Ministarstvu zdravstva da također podrži ove aktivnosti.

Komisija je podsjetila resorno ministarstvo na obavezu dostavljanja elaborata o Općoj bolnici članovima komisije, a koje se tiče izmjena naziva ove zdravstvene ustanove u naziv Kantonalna bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Iako su zastupnici pohvalili rad ovih ustanova, ukazali su na probleme među kojima je i manjak zdravstvenih radnika, budući da građani ponekad ne mogu dobiti zdravstvenu uslugu u ambulantama jer su ljekari angažirani u više ambulanti.

Ministar zdravstva KS Zlatko Vuković kazao je da u ustanovama zdravstva postoji višak fiziotarapeuta, laboranata i stomatologa, ali da nedostaje - ljekara.

Potcrtao je da je deset ljekara upućeno na specijalizaciju a uposleno 14 novih, dodajući da u ustanovama zdravstva trenutno ima oko 9.000 uposlenika.

Zastupnici su ukazali i na potrebu promoviranja Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije te naglasili da je potrebno više radit na prevenciji konzumiranja alkohola i droga naglašavajući da je potrebno osigurati i više finansijskih sredstava za ovu ustanovu.

Na današnjoj sjadnici Skupštine usvojena je i odluka o izmjenama odluke proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojima upravlja ZOI 1984. - Olimpijski centar Sarajevo

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: