BiH
128

KS: Učenicima nadohvat ruke cigarete, alkohol, kladionice...

Piše: M. Nukić
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Iako je zakonom zabranjeno prodavati duhan i duhanske prerađevine na udaljenosti manjoj od sto metara od škola, u Kantonu Sarajevo se to rijetko poštuje. Učenicima su nadohvat ruke cigarete, a nerijetko i drugi proizvodi.
U blizini su dvije srednje i jedna osnovna škola (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U blizini su dvije srednje i jedna osnovna škola (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Nezadovoljni roditelji su se bunili te su mnoge objekte prijavljivali tržišnoj inspekciji KS. U mjesecu novembru kontaktirali su i našu redakciju kako bi skrenuli pažnju da se na Dobrinji u blizini Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja otvara trafika Tobacco Pressa, čime nisu zadovoljni jer smatraju da će to biti vrsta izazova za djecu.

Škola i cigarete

"Cigarete se mogu kupiti svugdje, ali zašto to podsticati i olakšavati. Sigurno postoji i zakon o minimalnoj udaljenosti ovih objekata, ali koga briga za zakone. Zasad nema marihuane u slobodnoj prodaji kod nas, ali kad bude, učenici će lakše do nje. Zasad su im dovoljne i cigarete i novine umjesto užine", rekao je jedan od zabrinutih roditelja Hakija Grabovica u svom apelu.

Kako saznajemo, ova trafika još nije otvorena.

"Ispoštovani su zakonski propisi i odredbe. Ima grupa nezadovoljnih građana na Dobrinji kojima sve smeta. Imali smo jednu trafiku na drugoj lokaciji na Dobrinji koju nismo otvorili i stajala je šest mjeseci jer nekome smeta, a ruglo koje se nalazilo u blizini nije smetalo. To je ista grupa ljudi. Nije me iznenadilo, ali trafika nije otvorena i oni ne mogu znati šta ćemo mi u njoj prodavati, možda su u pitanju upravo grickalice, a ne cigarete jer imamo i takve trafike", rekao nam je tada Kenan Avdagić, direktor Tobacco Pressa, dodavši da nisu njihovi objekti jedini koji prodaju cigarete na takvim lokacijama.

Ispoštovane procedure i prekinuta prodaja

Osim na drugim mjestima, Tobacco Press posjeduje i trafiku kojoj je također sporna lokacija jer se nalazi 30-ak metara udaljena od Srednje škole primijenjenih umjetnosti, a pored se nalazi i Osnovna škola Safvet-beg Bašagić, kao i Prva gimnazija. Za ovaj objekat već su bili kažnjavani 2012. godine sa 2.500 KM, a isti scenarij dogodio se i krajem prošle godine. No, nakon ovog puta prestali su prodavati cigarete u toj trafici, što je za pohvalu.

Lokacija Dom Armije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Lokacija Dom Armije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Inspekcijskim nadzorom tržišno-turističkog inspektora od 21.novembra 2014. godine utvrđeno je da se na kiosku Tobacco Pressa d.o.o. Mostar- podružnica Sarajevo, u ulici Zelenih beretki bb, vrši prodaja duhanskih prerađevina. S obzirom na to da se na udaljenosti manjoj od 100 metara od ovog kisoka nalaze školske ustanove u Gimnazijskoj ulici, što je suprotno odredbi člana 12. Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina FBiH, to su pravnoj i odgovornoj osobi Tobacco Pressa izrečene prekršajne sankcije, kao i upravne mjere. Naime, 4. decembra 2014. godine izdato je Rješenje Inspektorata tržišno-turističke inspekcije o zabrani prodaje duhanskih prerađevina na ovom prodajnom mjestu. Po izvršenoj kontroli izdatog rješenja zapisnički je konstatovano da je subjekt kontrole postupio po ovom Rješenju", rekla je za naš portal Vildana Bosno, stručna saradnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Inspektori su otišli i na lokaciju na Dobrinji, te je utvrđeno da kisok tada nije bio otvoren.

U blizini škola i kladionice, alkohol...

Inače, ovo nije jedina firma koja ima svoj objekt na udaljenosti manjoj od 100 metara od škola. Svjedoci smo da se u blizini sarajevskih škola nalaze kladionice, ugostiteljski objekti u kojima se toči alkohol, prodavnice i trafike drugih firmi u kojima se prodaju alkohol i cigarete.

Lokacija Dobrinja, objekat još nije otvoren (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Lokacija Dobrinja, objekat još nije otvoren (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

Doduše, u svim tim objektima uredno je okačeno upozorenje da su takvi proizvodi zabranjeni osobama mlađim od 18 godina, kao i igranje u kladionici. No, svjedoci smo da u stvarnosti to baš i ne poštuju svi trgovci i ugostitelji. Pitanje kladionica, trafika, prodavnica i ugostiteljskih objekata u blizini škola različito je regulisano odlukama različitih nivoa vlasti i ovdje se isprepliću nadležnosti iz oblasti igara na sreću, trgovine, ugostiteljstva, obrazovanja i slično, što dodatno usložnjava situaciju.