Stanje kriminaliteta
1

KS: U prva tri mjeseca 2017. dva ubistva, 14 samoubistava i 53 slučaja nasilja u porodici

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova KS predstavit će danas Skupštini KS Izvještaj o stanju kriminaliteta na području KS za prva tri mjeseca ove godine. Statistički podaci pokazuju da je smanjen broj krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine.

Od januara do marta 2017. godine registrirano je 1.058 krivičnih djela, što je 14,4 posto manje nego od januara do marta 2016. godine. Poznati izvršioci su napravili 408 krivičnih djela, a u 650 slučajeva su bili nepoznati počinioci, od kojih je 410 rasvijetljeno naknadno. Uhapšeno je 237 osoba, a prijavljeno 570.

Dva ubistva i dva pokušaja ubistva

U navednom periodu dogodila su se dva ubistva - 1. februara kada su Fuad P. (1991) i Ismar H. (1995) nakon kraće prepirke, hicima iz pištolja i ubodom nožem ubili Damira Hodovića na Alipašinom Polju, te 15. marta kada je Fahro K. (1994) hicima iz pištolja nanio teške povrede Harisu Godinjaku (1988) koji je od povreda preminuo tri dana kasnije u KCUS-u.

Dogodila su se i dva pokušaja ubistva - Jasmin Č. (1991) je 8. februara pucao iz pištolja u Emira Bektaševića (1995) koji je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a 3. marta je Sadko P. bacio preko ograde stepenica u haustoru stambene zgrade svog maloljetnog sina koji je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Nažalost, povećan je broj samoubistava i 14 sugrađana se ubilo vješanjem, pucanjem, oštrim predmetom, skokom s visine i strujnim udarom. Najviše samoubistava je bilo na području općine Novi Grad i više je osoba muškog spola. Najmlađa osoba je imala 17, a najstarija 81 godinu.

Kada je riječ o nasilju u porodici, registrirana su 53 krivična djela, što je za dva manje nego u uporednom periodu. Najveći broj ovih krivičnih djela evidentiran je u općinama Novi Grad Sarajevo i Ilidža.

Vraćeno 20 od 90 ukradenih automobila

Zbog proizvodnje i prodaje opojnih droga prijavljeno je 95 osoba, što je za 14 više nego u uporednom periodu. Najviše je oduzeto marihuane, amfetamina i tableta ekstazija.

I dalje su na meti automobili (112) građana Sarajeva koje kradu i oštećuju, kao i domovi (150). Prema podacima MUP-a KS, u prva tri mjeseca ukradeno je 90 automobila, od kojih je 20 vraćeno. U odnosu na uporedni period, krađa vozila je smanjena za 52,1 posto. Protiv 14 osoba je podnesen izvještaj Tužilaštvu KS. Najviše automobila ukradeno je na području općina Novi Grad i Ilidža.

Smanjen je broj razbojništava. I dalje su na meti najviše prodavnice te građani na ulicama.

Manje maloljetnih delikvenata

Kada je riječ o maloljetnim osobama, u prva tri mjeseca je prijavljeno 13 maloljetnika za 14 krivičnih djela, što je u odnosu na uporedni period manje za 77,7 posto. Najviše krivičnih djela počinili su maloljetnici u dobi od 10 do 16 godina, a krivična djela su najčešće činili na području općine Novo Sarajevo.

Ono što je svijetla tačka izvještaja jeste da je smanjen broj saobraćajnih nesreća za 12 posto. U 2.277 nesreća poginule su četiri osobe (dva pješaka, jedan vozač i jedan putnik), dok ih je 151 povrijeđeno. Najviše nesreća dogodilo se na području općina Centar i Novi Grad. Najčešći uzrok je neprilagođena brzina.