BiH
0

KS prva lokalna zajednica u BiH koja na organiziran način pristupa zaštiti od nasilja u porodici

FENA
Usvajanjem Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo za period 2007.-2008. godina, Kanton Sarajevo je postao prva lokalna zajednica na prostoru Bosne i Hercegovine koja na organiziran i strateški način zajedničkim djelovanjem vladinih institucija i nevladinog sektora pristupa prevenciji, borbi i zaštiti od nasilja u porodici.
  • Suština Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici je dizanje javne svijesti o problemu nasilja, ali i uvezanost institucija i njihova međusobna koordinacija na rješavanju ovog problema, izjavila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović, naglasivši kako je inicijativu za donošenje ovog plana podnijela upravo Fondacija.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić naglasila je da je Vlada KS-a usvojila ovaj akcioni plan 11. oktobra.

Akcioni plan prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici na području KS-a za period 2007.-2008. je utvrdilo Koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici ministarstava KS-a i to: Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravde i uprave i Ministarstva obrazovanja i nauke, zatim predstavnici Udruženja “BH novinari” i Fondacije lokalne demokratije.

Predstavnica Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a Lamija Husić naglasila je da ovo ministarstvo također podržava ove aktivnosti te da će sljedećeg mjeseca biti organzirane radionice edukacije pedagoga osnovnih škola, koje imaju za cilj educirati pedagoge kako prepoznati djecu nad kojima se vrši nasilje. Takve radionice bit će organizirane i u srednjim školama.

Fondacija lokalne demokratije s ciljem prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici do sada je organizirala niz radionica u čijem radu su učestvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva obrazovanja, socijalnih službi, novinari.

Predstavnica Udruženja “BH novinari” Borka Rudić naglasila je da ovakav način multidisciplinarne saradnje u izradi prvog strateškog dokumenta donesenog od lokalne zajednice može poslužiti kao model organiziranja i na većim nivoima vlasti.