BiH
28

KS: Pročitajte u kojim srednjim školama još ima slobodnih mjesta za upis

FENA
Drugi konkursni rok za upis učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će otvoren od 8. do 10. jula, u školama u kojima ima još slobodnih mjesta.

Prvi konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2015./2016. godini u Kantonu Sarajevo zatvoren je 2. jula, a preliminarni rezultati nakon tog roka pokazuju uobičajeni trend interesovanja za određene gimnazije.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je Feni da još ima dovoljno slobodnih mjesta u sarajevskim srednjim školama te da nijedan učenik neće ostati neupisan.

Prema preliminarnim podacima, slobodnih mjesta ima u Četvrtoj i Petoj gimnaziji, Gimnaziji Dobrinja, Katoličkom školskom centru - Opća realna gimnazija.

Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacija za zanimanja četvrtog stepena, Srednjoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru za zanimanja trećeg i četvrtog stepena, kao i u Srednjoj građevinskoj i geodetskoj školi, te Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn.

U Srednjoj školi poljoprivrede, veterine i uslužnih djelatnosti slobodnih mjesta ima za zanimanja četvrtog stepena i to poljoprivredni i prehrambeni tehničar te tehničar nutricionista. U Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn ostalo je slobodnih mjesta za zanimanja četvrtog stepena.

Drugi upisni rok bit će i u Srednjoj trgovačkoj školi gdje je ostalo slobodnih mjesta za zanimanja četvrtog stepena, dok su sva mjesta popunjena za zanimanja trećeg stepena.

U Srednjoškolskom centru Vogošća ima slobodnih mjesta za zanimanja trećeg stepena, dok je u srednjoškolskim centrima Ilijaš i Hadžići ostalo slobodnih mjesta za zanimanja i trećeg i četvrtog stepena.

Slobodnim mjesta ima i u školama u kojima se obrazuju djeca s posebnim obrazovnim potrebama, a to su Srednja škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Na području KS-a ima 39 srednjih škola, od čega 36 javnih ustanova i tri privatne u koje se učenici mogu upisati.