Odluka Kriznog štaba
29

KS: Predloženo da se pri hospitalizaciji ne traži test na koronavirus, ukidaju se drive-in punktovi

B. R.
U Kantonu Sarajevo se ukida drive-in testiranje na koronavirus (Foto: I. L./Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo se ukida drive-in testiranje na koronavirus (Foto: I. L./Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo je predloženo da više ne bude potreban negativan test na koronavirus za prijem u bolnicu, dok će drive-in testiranje biti ukinuto, saopćili su iz kantonalna vlade.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstva, od početka pandemije je obrađeno više od pola miliona testova. Dnevno se testira više od 250 osoba, od čega su u prosjeku tri ili četiri pozitivna testa.

U skladu s tim je Krizni štab na današnjoj sjednici dao preporuku menadžmentima zdravstvenih ustanova da se pri prijemu na hospitalizaciju u zdravstvene ustanove bolničkog nivoa, kod pacijenata koji nemaju izraženu kliničku sliku koronavirusa, ne zahtijeva negativan test.

Dom zdravlja Kantona Sarajevo će raditi, kako su naglasili, isključivo testiranje pacijenata sa izraženom kliničkom slikom koronavirusa. Ako ustanove imaju potrebu da testiraju asimptomatske pacijente, to mogu uraditi u svojim ustanovama. Drive-in puktovi za testiranje se stavljaju van funkcije.

Data je i preporuka menadžmentima zdravstvenih ustanova bolničkog nivoa da u skladu sa svojim pravilnicima o uslovima i načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odrede nivo, učestalost i način provedbe posjeta u svojim ustanovama, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.