|

KS: Povećan broj predmeta iz domena korupcije za 70 posto

KS: Povećan broj predmeta iz domena korupcije za 70 posto
14
Klix.ba
10.3.2017. u 13:38
21
komentara
14

dijeljenja
KS: Povećan broj predmeta iz domena korupcije za 70 posto Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na 75. sjednici usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za 2016. godinu te ga proslijedila prema Skupštini KS koja će se o njemu izjašnjavati na sjednici 22. marta.
Kako je propisano Zakonom o Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, na kraju svake budžetske godine glavni tužilac izrađuje statistički pregled svojih aktivnosti koje se odnose na neriješene i okončane predmete, broj primljenih predmeta tokom tekuće godine, datum i vrstu konačne ili privremene odluke o tekućim predmetima, datum i vrstu konačne ili privremene odluke o predmetima gdje je prihvaćena optužnica od strane Suda ili gdje je donesena sudska presuda.

Takav izvještaj o stanju kriminala u Kantonu i tokovima kriminala glavni tužilac podnosi Skupštini KS.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić je, prezentirajući Izvještaj, naglasila da rad Tužilaštva u protekloj godini karakterišu tri najvažnije stvari: povećane broja predmeta iz domena korupcije za 70 posto u odnosu na prethodni period, utjecanje na kaznenu politiku u KS te napredak u domenu zamrzavanja, odnosno zabrane raspolaganja imovinom u predmetima privrednog kriminala, korupcije i organizovanog kriminala.

"Upravo će ovaj kriminal biti u fokusu daljeg rada Tužilaštva", rekla je Burzić.

Danas su utvrđeni i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS kao i Prijedlog programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2017. godinu, te su upućeni u dalju skupštinsku proceduru.

Po istoj proceduri, na sjednici Skupštine KS Sarajevo zakazanoj za 22. mart naći će se prijedlozi programa rada javnih ustanova iz oblasti kulture za 2017. godinu i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te izmjene i dopune Statuta ove javne ustanove.

Vlada je utvrdila i Prijedlog programa obilježavanja Dana KS od 2. do 9. maja ove godine, što će također biti na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine KS.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...