Osiguran novac
24

KS planira Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH kupiti vrijedne uređaje

B. R.
Aida Đozo i Haris Vranić (Foto: Vlada KS)
Aida Đozo i Haris Vranić (Foto: Vlada KS)
Kanton Sarajevo planira nabaviti uređaj za testiranje krvlju prenosive bolesti metodom Nucleic and testing (NAT), kao i aparata za ispitivanje agregacije i adhezije trombocita ukupne vrijednosti pola miliona KM.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, novac je već osiguran budžetom, a uređaji su namijenjeni Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića (SDP) i direktorice Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aide Đozo napomenuto je da je riječ o značajnim aparatima, jer se njima podiže nivo sigurnosti krvi koja će će se klinički primijeniti.

Razgovarano je i o inicijativi, koju je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo uputilo prema kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja, o načinu usaglašavanja entitetskih i kantonalnih propisa u dijelu definisanja osoba koje su oslobođene participacije u troškovima zdravstvene zaštite.

Vranić je obišao prostorije Zavoda za transfuziju, gdje se uvjerio u, kako je navedeno, besprijekoran proces rada. Prema njegovim riječima, nastavit će se pružati finansijska, ali i bilo koja druga vrste podrške radu ove ustanove, koja je od iznimnog značaja za naše građane, saopćili su iz Vlade KS.