Velika zainteresovanost
24

KS: Ostali samo termini za besplatni preventivni pregled debelog crijeva u privatnim ustanovama

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U okviru prijave za besplatne preventivne preglede u nekoliko privatnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo ostali su samo termini za pregled debelog crijeva muškaraca, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Prijave su omogućene u okviru aktivnosti Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nazvane "I ove godine život je u pitanju". Ukazali su da su u 24 sata popunjeni svi termini za pregled grlića maternice, dojke i kože. Ostalo je 700 termina za imunohemijski test na okultno krvarenje. Prijave preko interneta su otvorene jučer u 9 sati, a na ovoj internetskoj stranici su dostupne sve ostale informacije.

U resornom ministarstvu su napomenuli da je rak debelog crijeva treći po učestalosti obolijevanja kod muškaraca. Testiranje stolice na okultno krvarenje je, kako su ukazali, vrlo važno u prevenciji raka debelog crijeva i preporučuje se svim osobama starijim od 50 godina.

Test okultnog krvarenja se odnosi na, kako su obrazložili, dokazivanje okultnog, oku nevidljivog krvarenja iz gornjeg dijela probavnog trakta, ili na krvarenje u donjem dijelu probavnog trakta. Imunohemijski test je potpuno specifičan za humani hemoglobin, što znači da nema lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata.

Za uslugu imunohemijskog testa na okultno krvarenje moguće se prijaviti u tri zdravstvene ustanove - "Agram" i "Atrijum".

U okviru ove aktivnosti Ministarstva, prošle godine je pregledano više od 10.000 građana. Od ukupnog broja pregledanih prošle godine, 10 posto je poslano na dalju dijagnostiku, a kod skoro jedan posto potvrđena je bolest.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) zahvalio se građanima koji su prepoznali važnost ovog projekta u prevenciji i očuvanju zdravlja.

"Vjerujem da su nakon pozitivnog iskustva prošle godine, odmah rezervisali svoje preglede, što je dovelo do toga da se sva mjesta popune u roku 24h. Sretan sam da su naše aktivnosti na podizanju svijesti o prevenciji izazvale pozitivne reakcije i nadam se da će ovo biti jedan u nizu koraka da bismo spasili zdravlje i živote velikog broja ljudi", naglasio je Vranić.

Podsjećamo, osigurano je više od 6.100 pregleda, što je za skoro 2.000 više u odnosu na godinu ranije.