BiH
0

KS: Okončana analiza validnosti rezultata mjerenja gasova stanica tehničkog pregleda

FENA
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je okončalo najavljenu analizu validnosti rezultata mjerenja izduvnih gasova za preostalih sedam stanica tehničkog pregleda, koje djeluju na području KS.

Radi se o stanicama koje u predviđenom roku nisu dostavile ispravne izvještaje za oktobar 2006. godine i to: AC Quatro, Autocentar, BIHAMK, Centrotrans i dvije stanice GRAS-a. Od 15 stanica tehničkog pregleda analizom nije obuhvaćena samo stanica UNIS Automobili, koja je izvještaje dostavila na nepropisan način, što će biti posebno sankcionisano, saopćeno je iz Press službe KS.

I u slučajevima pobrojanih stanica tehničkog pregleda konstatovan je izuzetno nizak procenat validnosti rezultata mjerenja, koji u prosjeku iznosi oko 30 posto.

Mogući razlozi su nepravilan postupak mjerenja, manipulacija s izmjerenim vrijednostima, nepravilno rukovanje uređajima za mjerenje ili nepodešen rad motora.

Kao i u prethodnom slučaju Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a će rezultate validnosti mjerenja dostaviti resornim ministarstvima prometa i komunikacija Federacije i Kantona Sarajevo i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona, radi preduzimanja energičnijih mjera na sankcionisanju uočenih pojava.