BiH
0

KS: Memorandumi o razumijevanju s američkim Univerzitetima

FENA
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo potpisalo je memorandume o razumijevanju s Univerzitetom North Carolina at Charlotte i Rutgers, the State University od New Jersey, saopćio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu ministar obrazovanja i nauke KS-a Emir Turkušić.

Potpisani memorandumi su jedan od efekata nedavno održanog Prvog kongresa bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i svijeta.

“U sporazumima koje smo potpisali stoji da ćemo razmjenjivati studente, profesore i asistente, gostujuće profesore. Kroz ova dva velika univerziteta trebalo bi da prođe značajan broj naših magistranata i doktoranata koje će oni finansirati da obave svoj postdiplomski studij”, kazao je ministar Turkušić.

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici dala je saglasnost ministru Turkušiću da potpiše i Momorandum o razumijevanju sa Chartwell Education Group iz SAD-a, koji će pomoći u stvaranju samoodrživog sistema obrazovanja u KS-u.

Ministar Turkušić je naglasio da će javni poziv biti vrlo brzo raspisan.

“Nakon objavljivanja konkursa, vidjet ćemo koliko ima zainteresiranih, zaprimit ćemo aplikacije i svi kandidati treba da polože ispite i kriterije koji važe za sve studente strance”, kazao je on.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica je kazao kako je Prvi kongres bh. naučnika iz zemlje i svijeta dao veliki značaj i ohrabrenje za cijelu akademsku zajednicu.

On je naglasio da je pored potpisanih protokola o saradnji s američkim univerzitetima, potpisan i protokol o međuuniverzitetskoj saradnji s Moskovskom medicinskom akademijom, odnosno Univerzitetom.

“Ovom prilikom upoznali smo velike stručnjake iz oblasti medicine, dogovorili saradnju na unverzitetskom nivou, i međuuniverzitetska saradnja s Moskovskom medicinskom akademijom treba da otpočne od 2007. Saradnja će se ogledati u razmjeni studenata i nastavnog osoblja i organizovanje naučnih skupova u BiH i Rusiji”, kazao je Čaklovica.

Naglasio je da bi se u maju-junu 2007. godine trebala održati i donatorska konferencija o izgradnji kampusa Univerziteta u Sarajevu.