BiH
29

KS: Ilegalni prijevoz cvjeta uprkos angažiranju Granične policije i većim kaznama

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) u proteklom periodu vršili intenzivne kontrole i kontinuirano radili na sprečavanju ilegalnog prijevoza u KS, prijevoznika je sve više, a kazne su sve veće. Stoga je KUIP KS angažirala i Graničnu policiju Bosne i Hercegovine koja će s inspektorima raditi na terenu.

Građani se sve više odlučuju na ilegalni prijevoz s obzirom na neredovan javni prijevoz u KS, pa ih tako do njihovih odredišta prevoze vozači privatnih kombi vozila koji uslugu naplaćuju jednu KM od polazne stanice do krajnjeg odredišta, a njihova putna trasa većinom se odvija prema redu vožnje vozila javnog gradskog prijevoza.

Inspektori saobraćajne i cestovne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, pored kontrole javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i tereta u KS, u posljednja četiri mjeseca kontinuirano rade na sprečavanju nelegalnog prijevoza putnika kombi vozilima na trasama kojima se odvija javni gradski prijevoz.

"Na ove okolnosti, u posmatranom periodu, izvršeno je 178 inspekcijskih nadzora, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 77 prekršajnih naloga u iznosu od 40.400 KM. Donesena su i 32 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prijevoza do ispunjenja zakonom propisanih uslova, a jedno vozilo je isključeno iz saobraćaja", navode za Klix.ba iz KUIP-a.

S ciljem postizanja boljih efekata u ovom segmentu inspekcijskog nadzora nadležni inspektorat je ostvario saradnju i s Graničnom policijom BiH, a kontinuirano sarađuje i s Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) KS, čiji pripadnici u postupku nadzora pružaju asistenciju saobraćajnim inspektorima.

Iz Granične policije BiH za Klix.ba je objašnjeno da u njihovoj nadležnosti nisu poslovi kontrole poštivanja propisa kojima su regulirana pitanja transporta putnika unutar BiH.

"Međutim, prilikom obavljanja poslova iz naše nadležnosti, sarađujemo s nadležnim inspekcijskim organima i na njihov zahtjev asistiramo prilikom inspekcijskih kontrola. Granična policija BiH je raspolagala informacijama o nelegalnom kombi prijevozu putnika s Međunarodnog aerodroma Sarajevo o čemu smo informirali Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS. Uz navedeno, u 2016. godini asistirali smo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS u pet inspekcijskih nadzora na području Međunarodnog aerodroma Sarajevo", rečeno je iz Granične policije BiH.

Ove aktivnosti Inspektorata saobraćajne i cestovne inspekcije bit će nastavljene i u predstojećem periodu, s tim da je neophodno uspostaviti i redovno održavanje linija javnog gradskog saobraćaja u skladu s registriranim redovima vožnje Ministarstva saobraćaja KS.

O nemaru vlasti prema građanima koji koriste javni prijevoz u KS svjedoči i informacija da je Ministarstvo saobraćaja KS obustavilo saobraćaj na liniji Hrasnica – Vijećnica, koji već dvije godine održava kompanija Centrotrans Eurolines. Uspostavu najbrže veze Hrasnice i Ilidže s centrom grada građani su s odobravanjem prihvatili, što je rezultiralo velikim povećanjem broja korisnika koji su do tada za prijevoz koristili osobne automobile.

Kombiji koji ilegalno i bez ikakve dozvole za rad prevoze putnike, najviše saobraćaju na području općine Novi Grad i to prema naseljima Boljakov Potok, Buća Potok, Zabrđe, Rajlovac, Reljevo, Velešići..., a građani ovaj potez pravdaju nemarom vlasti prema njihovim pravima i uskraćenosti javnog prijevoza.