{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KS: Gripa se javlja sporadično, nije kasno za vakcinaciju

F
15.1.2014. u 11:55
1
22
KS: Gripa se javlja sporadično, nije kasno za vakcinaciju
1
KS: Gripa se javlja sporadično, nije kasno za vakcinaciju
U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kanton Sarajevo ostalo je oko tri hiljade doza vakcina protiv sezonske gripe, a još nije kasno za vakcinaciju, posebno pripadnika rizičnih grupa.
"Epidemija gripe nije još proglašena, a to radi Zavod za javno zdravstvo KS-a ako bude povećan broj slučajeva. Gripa se zasad javlja sporadično, više imamo slučajeva prehlade i viroze", kazao je Feni glasnogovornik Doma zdravlja KS-a Arman Šarkić.

Za sezonu 2013./2014. nabavljeno je 13.200 doza vakcina protiv sezonske gripe, a raspoređene su u svih devet domova zdravlja na području Kantona Sarajevo.

Šarkić kaže da se, u odnosu na prošlu godinu, bilježi nešto bolji odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe pripadnika rizičnih grupa osiguranika, koji imaju pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonske gripe.

U rizične grupe osiguranika spadaju penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, MUP-u, gradskom javnom saobraćaju, obrazovanju, nauci i kulturi, te novinari.

Prilikom vakcinacije, korisnicima je potrebna ovjerena zdravstvena knjižica i odgovarajući dokument kojim dokazuju da pripadaju nekoj od navedenih rizičnih grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: