BiH
1

KS: Gripa se javlja sporadično, nije kasno za vakcinaciju

FENA
U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kanton Sarajevo ostalo je oko tri hiljade doza vakcina protiv sezonske gripe, a još nije kasno za vakcinaciju, posebno pripadnika rizičnih grupa.

"Epidemija gripe nije još proglašena, a to radi Zavod za javno zdravstvo KS-a ako bude povećan broj slučajeva. Gripa se zasad javlja sporadično, više imamo slučajeva prehlade i viroze", kazao je Feni glasnogovornik Doma zdravlja KS-a Arman Šarkić.

Za sezonu 2013./2014. nabavljeno je 13.200 doza vakcina protiv sezonske gripe, a raspoređene su u svih devet domova zdravlja na području Kantona Sarajevo.

Šarkić kaže da se, u odnosu na prošlu godinu, bilježi nešto bolji odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe pripadnika rizičnih grupa osiguranika, koji imaju pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonske gripe.

U rizične grupe osiguranika spadaju penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, MUP-u, gradskom javnom saobraćaju, obrazovanju, nauci i kulturi, te novinari.

Prilikom vakcinacije, korisnicima je potrebna ovjerena zdravstvena knjižica i odgovarajući dokument kojim dokazuju da pripadaju nekoj od navedenih rizičnih grupa.