Skupština Kantona Sarajevo
0

KS: Bez saglasnosti na prijenos dionica Hidrogradnje

FENA
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas na sjednici zaključak kojim se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju upućuje na javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

U izlaganju koje je prethodilo raspravi ministar obrazovanja KS-a Emir Suljagić naglasio je da će priznavanje diploma stečenih u inostranstvu ovim nacrtom biti umnogome pojednostavljeno.

Suljagić je dodao da će, ukoliko ovaj Nacrt bude usvojen, Ministarstvo obrazovanja KS-a formirati komisiju sastavljenu od univerzitetskih profesora koja će vrijeme priznavanja diploma smanjiti na dvije do tri sedmice i odrediti razumnu cijenu za taj postupak i podsjetio da on danas traje godinama i košta nekoliko hiljada maraka.

Zastupnik SBB-a Izudin Bajrović izrazio je bojazan da će državni fakulteti otvaranjem sve većeg broja privatnih fakulteta doživjeti sudbinu državnih stomatoloških ambulanti nakon otvaranja privatnih, odnosno da će to biti fakulteti „za sirotinju“.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović istakao je da se predloženim Nacrtom ne ukida veoma raširena pojava da su djeca univerzitetskih profesora „genetski predisponirana“ da naslijede svoje roditelje na njihovim katedrama i zatražio od ministra Suljagića da povuče Nacrt iz procedure na dorađivanje.

Prethodno je Skupština KS-a usvojila Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom, koji bi trebao bolje regulirati prava i obaveze upravitelja i etažnih vlasnika.

Također, usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, dok je Nacrt zakona o rudarstvu Kantona Sarajevo upućen na javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Skupština KS-a usvojila je Prijedlog odluke o davanju sagalasnosti Univerzitetu u Sarajevu da Općina Centar Sarajevo utvrdi pravo vlasništva na predmetnom zemljištu u svrhu legalizacije izgrađenog stambenog objekta, uz plaćanje naknade prema procijenjenoj tržišnoj vrijednosti zemljišta.

Prijedlog odluke kojom se odobrava prijenos dionica „Hidrogradnje“ d.d. Sarajevo, ukupan broj dionica 3.792.559 ili 67,0212 posto, sa Vlade KS-a na Vladu Federacije BiH, skinut je s dnevnog reda.