BiH
0

Krvavi vikend u Mostaru

Sarajevo-x.com
Deset osoba, uključujući sedam pripadnika policije ranjeni su u neredima koji su obilježili protekli vikend u Mostaru. Desetine automobila je uništeno, a policija je samo jučer prije utakmice između Zrinjskog i Veleža privela deset osoba od kojih su šest maloljetnici. Divljanje mostarskih huligana započelo je još u subotu navečer kada je povrijeđeno sedam policajaca.

"Jedna osoba je teško ranjena, a sedam policajaca je ozlijeđeno uslijed pokušaja razdvajanja navijača. Oni su se gađali kamenjem i razbili su dva policijska vozila“, objasnio je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak, a prenosi Reuters.

Kako bi osigurala održavanje gradskog derbija policija je prije utakmice u središnjem dijelu grada upotrijebila suzavac te tako odgovorila na nerede tokom kojih su izgrednici pivskim bocama i kamenjem gađali autobuse u kojima su dovezeni navijači Veleža, uništavali prometne znakove, a riječ je uglavnom o maloljetnim osobama.

Noć uoči utakmice u neredima koji su izbili na Bulevaru narodne revolucije ozlijeđeno je sedam policajaca, razbijena su dva policijska automobila, a teže je ozlijeđen i jedan građanin koji je zadobio teže ozljede glave.

Za osiguranje utakmice, koja je završila rezultatom 2:0 za Zrinjski, angažirano je 450 policajaca i 100 zaštitara, a utakmicu je na stadionu pod Bijelim brijegom pratilo oko 3.000 gledatelja.