BiH
0

Krvavac: U Smiljevićima se planira izgradnja kompostane

FENA
Zijada Krvavac
Zijada Krvavac
Na lokaciji deponije u Smiljevićima, koja se pretvara u regionalni centar za upravljanje otpadom u Kantonu Sarajevo, predviđena je izgradnja kompostane, kazala je Feni pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac.

Uz opasku kako u Kantonu Sarajevo odavno postoje planovi za izgradnju pogona za kompostiranje biorazgradivog otpada, prije svega otpada od održavanja urbanog zelenila i parkova, kao i otpad iz vrtova, ona je rekla da je odvojeno skupljanje otpada pretpostavka da se krene aktivnije u realizaciju ovog projekta i finansijska sredstva potrebna za ovu svrhu.

Naglasila je da je "u Kantonalnom planu upravljanja otpadom, koji će Skupština Kantona uskoro razmatrati, predviđeno i odvojeno prikupljanje i iskorištavanje tzv. zelenog otpada".

Također, predviđeno je da se uspostavi sistem kompostiranja za pojedinačne privatne kuće, gdje je moguće imati prostor i postaviti tzv. kompostere, u kojima se može tretirati ova vrsta otpada, kazala je Krvavac.

"Otpad koji se koristi za kompostiranje treba da zadovolji stroge zahtjeve, pri čemu ne smije sadržavati opasni otpad, teške metale, fekalije od životinja, plastiku, metal, staklo i sl. Znači, materijal se mora prethodno očistiti od svih primjesa, a što se trenutno ne čini u slučaju prikupljanja otpada s javnih površina, koji u ovom obliku nije pogodan za kompostiranje", precizirala je Krvavac.

Naglasila je da planovi za iskorištavanje ovog biorazgradivog otpada postoje, i sigurno je da će se raditi na njihovoj realizaciji.

Ona je preporučila građanima da, iako to većina njih radi tradicionalno, sami vrše kompostiranje, ukoliko imaju bašte, voćnjake ili se bave poljoprivredom, jer će na taj način smanjiti količine otpada, a osim toga dobiti i materijal koji će moći koristiti za svoje potrebe.

Kompostirati se može trava, cvijeće, grančice, lišće, slama, korov, ostaci od sirovog voća i povrća, i sl. Nastali kompost se može upotrebljavati kao prirodno gnojivo.

Krvavac je istakla da je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a već finansijski podržavalo projekte kompostiranja u Kantonu Sarajevo i to izgradnjom male kompostane na groblju Vlakovo, zatim nabavkom kompostera u saradnji s nevladnim organizacijama za ruralna područja u Ilijašu.