BiH
0

Krvavac: Mnogi nisu spremni na radikalne mjere protiv zagađenja zraka

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kada se desi prekomjerno zagađenje zraka onda se može djelovati interventno i radikalnim zabranama na koje mnogi nisu spremni, a samo tako se koncentracije mogu svesti na prihvatljive. Međutim, mi stalno pozivamo da svi odgovorni svakodnevno izvršavaju svoje obaveze, a ovakve situacije bi se posljedično rjeđe dešavale, kazala je u razgovoru za Fenu pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Kantonu Sarajevo Zijada Krvavac.

"Osiguranje kvaliteta zraka se postiže adekvatnim planiranjem prostora i građenjem novih objekata, izdavanjem dozvola kako za stambene, tako i za poslovne i privredne pogone, kao i nalaganjem industriji da primjenjuje savremeniju tehnološku opremu, a posebni efekti bi se postigli racionalnijim korištenjem energije jer je evidentna energetska rasipnost", kaže Krvavac.

Novim Planom interventnih mjera za upozorenje i uzbunu se predviđaju rigoroznije zabrane vožnje automobila čiji motori imaju normu manju od euro 3, te zabranu saobraćaja za teretna vozila na relaciji Baščaršija - Otoka - Ilidža, smanjenje potrošnje gasa i drugih goriva za proizvodnju toplote, odnosno smanjenje temperature u prostorima između 1 i 3 ° C, ograničenje rada za pogone koji koriste čvrsta goriva i teža lož-ulja.

"Cilj donošenja novog Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, umjesto sada važećeg koji je usvojen 2007. godine, efikasnije je reagovanje u kriznim situacijama i to definisanjem jasnih i provodivih mjera za koje će biti zaduženi različiti nadležni organi i institucije", kazala je Krvavac.

"Plan se usklađuje s novim Federalnim pravilnikom o vršenju monitoringa zraka koji je u međuvremenu donesen i kojim su regulisane drugačije vrijednosti zagađujućih supstanci koje mjerimo i to azotnih oksida, sumpordioksida i čvrstih čestica ili PM 10, kao i prvi put vrijednosti prizemnog ozona koji se produkuje tokom čitave godine, uglavnom iz saobraćaja. Radi se o graničnim, toleratnim i vrijednostima za uzbunu za navedene polutante", kazala je Krvavac pojašnjavajući šta nove mjere donose.

Novine se odnose na uvođenje stručnog tijela u okviru Zavoda za javno zdravstvo, koji vrši monitoring kvaliteta zraka, a koji će činiti predstavnici Zavoda, ministarstava, Hidrometeorološkog zavoda i stručnjak iz oblasti zaštite zraka.

Novim Planom se zahtijeva mobilizacija više inspekcijskih službi, komunalnih redara te otvaranje operativnog telefona na koji se mogu prijaviti uočena kršenja propisanih zabrana.

Krvavac pojašnjava da je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a o predloženim mjerama prethodno obavilo konsultacije sa saobraćajnom policijom, Ministarstvom prometa, inspekcijom.

Cilj je imati provodive, a ne nerealne mjere.

"Plan ćemo uputiti na donošenje Vladi Kantona u ovoj sedmici", kazala je Krvavac u razgovoru za Fenu.

Naglasila je da su u Kantonu osnovni zagađivači saobraćaj, postrojenja za proizvodnju toplotne energije zimi i privredni pogoni tokom čitave godine.

"Mi smo zatražili da se intenziviraju inspekcijski nadzori nad radom stanica tehničkog pregleda koje formalno rade ekotestove suprotno zakonima pa do kontrole vozila za prijevoz osoba i robe na saobraćajnicama koje očigledno emituju velike količine za nas najproblematičnijih čestičnih tvari i prašine", kazala je Krvavac.

Posebno je važan kvalitetan javni prijevoz putnika, čime bi se smanjivala potreba za korištenje privatnih vozila.

"Osim saobraćaja najintenzivnije je zagađenje od malih ložišta, dakle domaćinstava koja uslijed loše socijalne i ekonomske situacije odustaju od gasa i za zagrijavanje koriste ugalj, često lošeg kvaliteta. Najčešći problem slabog sagorijevanja, a samim tim i povećanja zagađenja jest korištenje peći rađenih po zapadnim standardima koji ne odgovaraju bosanskohercegovačkim ugljevima a i načinu gradnje dimnjaka", istakla je Krvavac.

Veliki značaj imaju šumska područja budući da zelenilo utiče na kvalitet zraka te je zaštita Trebevića kao prirodnog reciklatora zagađenog zraka od posebne važnosti za Sarajevo, naglasila je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u Kantonu Sarajevo Zijada Krvavac.