Nastavljeno suđenje Turkoviću
0

Krv Memovića u kući gdje su ubijeni Mekić i njegova djevojka

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Saslušanjem vještaka hemijske i biološke struke, te dvoje svjedoka u Sudu BiH danas je nakon dvije sedmice pauze nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću i ostalima, optuženima za pripadnost zločinačkoj organizaciji koja se tereti za više krivičnih djela.

Svoj nalaz i mišljenje prva je predočila vještakinja hemijske struke Gordana Radević - Rajović, čiji je predmet analize bila paprina maramica sa tragovima gareži skinuta sa štoka audija Q7, koji je zapaljen u krugu kasarne u Nežadrićima. Podsjetimo, audi Q7 su nakon pljačke 2,5 miliona maraka iz sarajevskog Aerodroma zapalili razbojnici.

Vještakinja je navela kako je analizom utvrdila da se u gareži nalaze tragovi benzina.

Nakon toga, sedam nalaza je u sudnici iznijela vještakinja biloške struke Elmira Karahasanović, ali je svakako najintersantniji bio onaj koji se ticao analize tragova krvi i briseva iz kuće u Binježevu, u kojoj su prema navodima optužnice, likvidirani Mithat Mekić i njegova trudna djevojka, državljanka Bolivije.

Vještakinja je kazala da su joj za ovo vještačenje dostavljeni DNK profili Seada Dumanjića, zatim optuženog Hajrudina Memovića, kao i Mithata Mekića čiji je DNK profil dostavljen putem Interpola iz Njemačke. Analizom tragova krvi koji su izuzeti iz određenih dijelova kuće je utvrdila da je ona humanog porijekla, i na osnovu analize je identifikovala osobe kojima je krv pripadala i njihove DNK profile.

Tako identifikovani profil sa novina u dnevnom boravku kuće, zatim plave jakne u gareži i žvakaće gume iz vrećice od usisivača u potpunosti se podudara sa DNK profilom optuženog Memovića.

Profl koji je identifikovan na osnovu tragova pronađenih na vratima u dnevnom boravku kuće u Binježevu, potom na slici i ramu iznad kreveta dnevnog boravka, te stolnjaku na stolu i šarenoj jakni koja je pronađena u jednoj od soba, podudara se sa profilom ubijenog Mekića. Sa Mekićevim profilom se podudaraju i tragovi krvi koji su analizirani sa deforminsanog zrnu koje je nađeno ispod Citroena koji je pronađen 2. juna 2010. godine u Ulici Kemala Kapetanovića.

Osim zrna sa tragovima krvi, ispod Citroena je još nađeno 18 čahura kalibra 9 milimetara, te dva deformisana zrna, ali oni nisu bili predmet analize vještakinje.

Karahasanović je još radila analizu Mercedesa ML, blindiranog audija, opel corse, te Porschea, vlasništvo Maria Tolića, ali u njima nije pronašla tragove ljudske krvi.

Svjedokinja Medina Borovina je ispričala da je tokom 2007. godine u pansionu Suljević, gdje je tada radila, nekoliko puta vidjela Turkovića u društvu sa nekim muškarcem, te im je slike prepoznala u službenim prostorijama. Na osnovu prepoznavanja, može se zaključiti da je Turković 2007. godine u pansion Suljević dolazio sa Isljamom Kalenderom.

Uposlenik Cargo centra sarajevskog Aerodroma Samir Musić je potvrdio da su 5. decembra 2007. godine četiri osobe naoružane automatskim oružjem u policijskim uniformama opljačkale Cargo. Visok i krupan pljačkaš je tada, kako se prisjetio Musić, rekao: "Zovite mi šefa", a nakon pljačke, razbojnici su se brzo udaljili.

Nastavak suđenja Turkoviću planiran je za 15. mart.