|

Krv Memovića u kući gdje su ubijeni Mekić i njegova djevojka

Krv Memovića u kući gdje su ubijeni Mekić i njegova djevojka
0
S
Piše: F. Bakić
8.3.2012. u 18:46
0
komentara
0

dijeljenja
Krv Memovića u kući gdje su ubijeni Mekić i njegova djevojka Zijad Turković
Saslušanjem vještaka hemijske i biološke struke, te dvoje svjedoka u Sudu BiH danas je nakon dvije sedmice pauze nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću i ostalima, optuženima za pripadnost zločinačkoj organizaciji koja se tereti za više krivičnih djela.
Svoj nalaz i mišljenje prva je predočila vještakinja hemijske struke Gordana Radević - Rajović, čiji je predmet analize bila paprina maramica sa tragovima gareži skinuta sa štoka audija Q7, koji je zapaljen u krugu kasarne u Nežadrićima. Podsjetimo, audi Q7 su nakon pljačke 2,5 miliona maraka iz sarajevskog Aerodroma zapalili razbojnici.

Vještakinja je navela kako je analizom utvrdila da se u gareži nalaze tragovi benzina.

Nakon toga, sedam nalaza je u sudnici iznijela vještakinja biloške struke Elmira Karahasanović, ali je svakako najintersantniji bio onaj koji se ticao analize tragova krvi i briseva iz kuće u Binježevu, u kojoj su prema navodima optužnice, likvidirani Mithat Mekić i njegova trudna djevojka, državljanka Bolivije.

Vještakinja je kazala da su joj za ovo vještačenje dostavljeni DNK profili Seada Dumanjića, zatim optuženog Hajrudina Memovića, kao i Mithata Mekića čiji je DNK profil dostavljen putem Interpola iz Njemačke. Analizom tragova krvi koji su izuzeti iz određenih dijelova kuće je utvrdila da je ona humanog porijekla, i na osnovu analize je identifikovala osobe kojima je krv pripadala i njihove DNK profile.

Tako identifikovani profil sa novina u dnevnom boravku kuće, zatim plave jakne u gareži i žvakaće gume iz vrećice od usisivača u potpunosti se podudara sa DNK profilom optuženog Memovića.

Profl koji je identifikovan na osnovu tragova pronađenih na vratima u dnevnom boravku kuće u Binježevu, potom na slici i ramu iznad kreveta dnevnog boravka, te stolnjaku na stolu i šarenoj jakni koja je pronađena u jednoj od soba, podudara se sa profilom ubijenog Mekića. Sa Mekićevim profilom se podudaraju i tragovi krvi koji su analizirani sa deforminsanog zrnu koje je nađeno ispod Citroena koji je pronađen 2. juna 2010. godine u Ulici Kemala Kapetanovića.

Osim zrna sa tragovima krvi, ispod Citroena je još nađeno 18 čahura kalibra 9 milimetara, te dva deformisana zrna, ali oni nisu bili predmet analize vještakinje.

Karahasanović je još radila analizu Mercedesa ML, blindiranog audija, opel corse, te Porschea, vlasništvo Maria Tolića, ali u njima nije pronašla tragove ljudske krvi.

Svjedokinja Medina Borovina je ispričala da je tokom 2007. godine u pansionu Suljević, gdje je tada radila, nekoliko puta vidjela Turkovića u društvu sa nekim muškarcem, te im je slike prepoznala u službenim prostorijama. Na osnovu prepoznavanja, može se zaključiti da je Turković 2007. godine u pansion Suljević dolazio sa Isljamom Kalenderom.

Uposlenik Cargo centra sarajevskog Aerodroma Samir Musić je potvrdio da su 5. decembra 2007. godine četiri osobe naoružane automatskim oružjem u policijskim uniformama opljačkale Cargo. Visok i krupan pljačkaš je tada, kako se prisjetio Musić, rekao: "Zovite mi šefa", a nakon pljačke, razbojnici su se brzo udaljili.

Nastavak suđenja Turkoviću planiran je za 15. mart.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.