BiH
0

FOTO / Krupljani krenuli na Marš mira Srebrenica 2011.

Sarajevo-x.com
Učesnici Marša mira - Srebrenica 2011. iz Bosanske Krupe, u organizaciji Planinarskog društva "Grmeč", krenuli su na pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira, njih 55, jutros su se okupili na Trgu Alije Izetbegovića, nakon čega su se s načelnikom Halitovićem uputili ka "Mostu žrtava grenocida u Srebrenici", proučili Fatihu i simboličnim bacanjem ruža u rijeku Unu odali počast svim žrtvama genocida.

Učesnicima iz Bosanske Krupe, na trgu su se pridružili i članovi Planinarskog društva "Horizont" iz Bihaća.

Učesnici iz skoro cijele države trebali bi se sastati u Nezuku (općina Sapna), odakle bi do Srebrenice, 10. jula, došli slijedećom maršutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele, gusto pošumljene predjele sa potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neka od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti, mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.