BiH
0

Krug 99: Zašto se sudi Florens Hartman?

FENA
Sakib Softić, advokat Bosne i Hercegovine u tužbi koju je BiH vodila pred sudom u Hagu protiv Srbije i Crne Gore, odnosno Savezne Republike Jugoslavije, izjavio je danas, kao gost na redovnoj tribini Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" u Sarajevu, da je pravni osnov za suđenje bivšoj glasnogovornici Florens Hartman Haški sud našao u nepoštivanju sudskih odluka.

Prema njegovim navodima, Hartman je otkrila da postoje neke sudske odluke iz procesa Slobodanu Miloševiću za koje je Sud želio da ostanu tajna, a mogle su dodatno kompromitovati Srbiju u procesu koji je pokrenula BiH.

  • Prikrivanje dokaza i vraćanje dokumenata u Srbiju tražili su advokati tužene strane koji su tragali (i našli) pravno uporište za to, a Sud je želio da njegove odluke ostanu skrivene, ustvrdio je Sakib Softić.

Prema njegovim saznanjima, dokazi su u međuvremenu "nestali", spaljeni možda ili pak sklonjeni na drugi način.

  • Dokumenti se odnose na sjednice jugoslovenskog Savjeta odbrane te na podatke o personalnim dosijeima oficira Vojske Republike Srpske među kojima i generala Ratka Mladića, rekla je druga gošća tribine "Kruga 99", politolog Edina Bećirović, konsultantica u nekim procesima vođenim pred Tribunalom.

Ona smatra da se Florens Hartman ne sudi što je otkrila bilo kakve tajne dokumente. Ona je objavila hronologiju nekih dokumenata, među kojima i kompromitujućih.

Prema navodima Edine Bećirević, neke od tih 'skrivanih podataka' objelodanio je u svojoj knjizi Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore, koji je u procesu Miloševiću namjeravao svjedočiti u korist odbrane. Prema ličnoj procjeni Edine Bećirović, iz Bulatovićeve knjige je teško povjerovati da je on kompromitujućim podacima želio zaštititi optuženog.

Krug 99 je na današnjoj tribini nazvanoj "Zašto se sudi Florens Hartman" izrazio podršku bivšoj glasnogovornici nekadašnje glavne haške tužiteljice Karle del Ponte.