{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99 uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

F
13.11.2017. u 14:54
9
11
Krug 99 uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH
9
Krug 99 uputio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Asocijacija nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' uputila je prijedlog o izmjenama Izbornog zakona BiH, donesene na sesijama, svim političkim stranakama i zastupnicima Parlamenta BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Taj prijedlog izmjena obuhvata suštinske izmjene koje zahtijevaju prethodnu izmjenu Ustava BiH radi provođenja svih odluka Evropskog suda za ljudska prava, i one tehničke prirode koje bi unaprijedile zaštitu izbornog procesa, sistema glasanja i brojanja glasova", naveli su u današnjem saopćenju.

Ističu da su predložena konkretna rješenja radi unapređenja demokratske uloge biračkih odbora, općinskih izbornih komisija, potrebe uvođenja elektronskog glasanja, dodjeli mandata prema standardima evropskih zemljama (D'Hondtova formula), te istaknuto protivljenje postojanju unutarpartijskog izbornog praga koji, naglašavaju, direktno narušava izbornu volju glasača, a izbor njihovih predstavnika stavlja u ruke stranačkih lidera.

Prijedlozi ''Kruga 99'' su, smatraju, u cjelosti na liniji evropskih principa i standarda i ne sadrže niti jedan element bilo kakve diskriminacije.

Pozvali su sve zastupnike u Parlamentu BiH da se prilikom razmatranja izbornog zakonodavstva, od bilo kojeg predlagača, vode načelima iz odluka iz Strassbourga, savjeta i poziva Vijeća EU iz Brisela.

Također, pozvali su da se suzdrži od donošenja zakona ili političkih poteza koji mogu otežati provođenje odluke u predmetu ''Sejdić-Finci'' i svih drugih vezanih odluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: