BiH
43

Krug 99: U BiH postoje "nedodirljivi" za koje ne važe odluke sudova

Anadolija
Zlatan Begić (Foto: Klix.ba)
Zlatan Begić (Foto: Klix.ba)
Građani Bosne i Hercegovine u poslijeratnom  periodu svjedoče činjenici da u zemlji postoje "nedodirljivi", odnosno oni za koje ne važe odluke sudova na bilo kojem državnom nivou, poručeno je danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Govoreći o temi "Urušavanje ustavnog porekta BiH" profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić rekao je kako se Ustav BiH, zagarantovan međunarodnim sporazumom kakav je Dejtonski mirovni sporazum, svakodnevno krši.

"Situacija koju danas imamo jeste da se dejtonski ustav, Ustav države BiH, svakodnevno krši. Nisu to samo potezi koji su povučeni posljednjih nekoliko dana, koji su privukli pažnju i jesu najradiklaniji, ali moramo biti svjesni da sve strane u ovoj bh. priči permanentno krše ono što je dejtonski ustav. Pri tome, kao argument za svoju nedjelotvornost za loša zakonska rješenja nerijetko krive Dayton. Stoga je tako mnogo manipulacije, dezinformacija u javnom prostoru", kazao je Begić.

Podsjećajući na posljednje događaje u BiH, kad je Vlada Republike Srpske donijela zaključke o prekidu saradnje sa SIPA-om, Tužilaštvom BiH i Sudom BiH, Begić je istakao kako takav slučaj može poslužiti i kao "pozitivan šok" za bh. društvo u cjelini. 

"Da se sa praksom odbacivanja Daytona prekine i da se pristupi njegovom provođenju, jer ono što danas imamo nije rezultat provođenja Daytona već neprovođenja. Mišljenja sam da je ovakva vrsta retorike, kakvu vidimo, prijeko potrebna strankama koje su vezane za etnicitet, jer je to zapravo jedino što one mogu ponuditi", kazao je Begić.

Na pitanje novinara da li u svijetu postoji primjer sličnog kršenja ustava neke zemlje, Begić je rekao kako on nije zabilježen u modernom dobu.

"U razvijenom demokratskom svijetu u 21. vijeku, takav primjer ne postoji. U 21. vijeku država ne nastaje i ne nestaje puškom. U 21. vijeku, država može da se uništi uništavanjem njenih institucija i razaranjem njenog ustavno-pravnog poretka", zaključio je Begić.

Hazim Bašić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hazim Bašić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Hazim Bašić kazao je kako visoki predstavnik, propisan Daytonom, ne smatra da je situacija u zemlji "dovoljno opasna" za njegovo konačno djelovanje. 

"Sve politčke elite u BiH u poslijedejtonskom periodu su zapravo sistemski naučile građane BiH da se zakoni ne moraju poštovati, da se odluke bilo kojeg suda ne moraju poštovati. Republika Srpska može postojati u ustavno-pravnom poretku jedino kakav je danas u BiH. Milorad Dodik je spreman žrtvovati i RS i mir, a da zauzvrat skrene pažnju sa rastućeg broja krivičnih prijava koje se pojavljuju u tužilaštvima. Potez koji je nelegalan i koji je prije par dana donijela Vlada RS-a na izvjestan način se može okarakterizirati ako 'puzajuća secesija'. Ne očekujemo da će visoki predstavnik djelovati", kazao je Bašić.

Trenutna kriza u kojoj se nalazi BiH, tvrdi Bašić, najdublja je u poslijedejtonskom periodu. Kršenje Ustava BiH, kazao je on, u nadležnosti je institucija - suda, tužilaštava i policijskih agencija. 

"BiH ima neophodne kapacitete, institucije suda i tužilaštva i prateće policijske agencije na osnovu kojih može čuvati trenutni ustavno-pravni poredak. Visoki predstavnik procijenio je da situacija još uvijek nije opasna. Možemo samo pozvati institucije koje su dejtonske, svaka od njih je nastala Daytonom, zadužene su da intervenišu. Bolje je pitanje da li postoji politička volja, jer smo svjedoci da u BiH postoje nedodirljivi, odnosno oni na koje se odluke sudova ne odnose", zaključio je Bašić.