{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Poziv na razum i kompromis

F
1.7.2011. u 19:21
0
12
Krug 99: Poziv na razum i kompromis
0
Krug 99: Poziv na razum i kompromis
Slavo Kukić
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 poziva na razum i kompromis sve aktere u BiH u nastavku misije aktuelnog mandatara za sastav Vijeća ministara BiH Slave Kukića prije nego stanje u BiH ne poprimi drugačiji i još dramatičnije forme, kako socijalne tako i političke.
"Da se na najvišem zakonodavnom tijelu, Parlamentarnoj skupštini BiH, prihvati bez relevantnijih primjedbi program i osoba mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, a da pri tome pored demokratske većine dobivene u Zastupničkom domu ne dobije proceduralnu, entitetsku većinu, predstavlja razlog za alarmiranje cjelokupne demokratske javnosti a posebno onih grupa i socijalnih slojeva čija su prava i socijalna pozicija najugroženiji", saopćeno je iz ove asocijacije.

"Tim prije jer je riječ o kandidatu prof.dr. Slavi Kukiću i programu koji objektivno može steći potrebno povjerenje kod pripadnika svih naroda i građana BiH", navodi predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić.

Utoliko, kako dodaje, razlog za alarm cjelokupne javnosti jesu stvarni motivi političkih elita koje se protive i blokiraju izbor Vijeća ministara BiH sa kandidatom i programom prihvatljivim za sve.

Javnost se i sama mora suočiti sa činjenicom da snovi o novom Berlinskom kongresu, o prekrajanju granica na etnoteritorijalnom principu, o zadovoljavanju teritorijalnih aspiracija na račun BiH zarad navodnog gubitka na drugom mjestu i balansiranja teritorijalnih prekrajanja u drugim dijelovima svijeta, a sve pod auspicijom izvan bh. centara političke moći, njihovih obavještajno analitičkih i propagandnih i drugih struktura specijalnog rata, u izoštrenoj se formi prelama kroz aktuelno konstituiranje vlasti na državnom nivou.

"Dio političkih elita otišle su predaleko u insistiranju na toj, svakom vidljivoj, strategiji. Igranje s tom "vrućom žeravicom" za mir i stabilnosti ne samo u BiH već i u regiji, igranje je sa sigurnošću i mirom svakog građanina u BiH", stoji u saopćenju.

Krug 99 ističe da "niko normalan u BiH ne želi ponavljanje nedavne prošlosti obilježenje najgorim stradanjem i genocidom, niti bilo koliko vješto političko 'ojkanje' može obmanuti i zavesti ljude Bosne i Hercegovina da ponova zaigraju u interesu bilo kakvih elita koje svoje održanje na vlasti pothranjuju sukobima i razdorom i u interesu dalekih centara moći".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: