Mijenjati naziv Republika Srpska
12

Krug 99: Politički cinizam prema Srebrenici

FENA
Profesori Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić (treći i četvrti s lijeva) (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uvodničari današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" govoreći o temi "Srebrenica - preispitivanje savjesti i cinizam politike" ukazali su na stvari koje bi i 17 godina od genocida trebalo mijenjati.

Jedan od uvodničara bio je prof.dr. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić koji je potcrtao da je Srebrenica sveto mjesto u BiH koje treba sačuvati o cinizma politike, kazavši da još uvijek postoji otvoreno pitanje da li će sudski procesi koji se vode pred Haškim tribunalom pokazati da se genocid u BiH događao od 1992. do 1995. godine.

Dodao je da je presudom 2007. godine potvrđeno da se dogodio genocid, ističući da se u Srebrenici zapravo genocid u BiH završio na što je potrebno upozoravati javnost, političare i akademsku zajednicu u BiH i svijetu.

Uvodničar na današnjoj sesiji bio je i prof.dr. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Suad Kurtćehajić koji je u izjavi za medije kazao da u činjenici da je genocid izvršen u Srebrenici postoji pravna mogućnost da se ospori naziv entiteta Republika Srpska, jer to nije entitet srpskog naroda nego svih naroda u BiH, a pod tim imenom u startu je neravnopravan za sve druge narode.

"Nakon onoga što se dogodilo u Srebrenici nije u redu da postoji entitet pod tim nazivom", kaže Kurtćehajić, podsjećajući na nedavnu izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika o tome da postoje dvije srpske države s dvije strane Drine, zbog čega Kurtćehajić upozorava da Republika Srpska nije država nego entitet po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Smatra da je to najozbiljniji problem za opstanak BiH, budući da je RS-a za njega neprimjeren jer "zamislite situaciju da je Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nastavila postojati kao nacistička ili Italija kao fašistička ili pak Endehazija pod tim nazivom".

Potcrtavajući da postoji nesporna činjenica da su pojedinci radili strašne zločine ipak podsjeća da su Adolf Hitler, Joseph Goebbels i Herman Goering zločine radili uime nacističke Njemačke, vlada Benita Mussolinija je to radila uime fašističke Italije, a vlada Ante Pavelićeva zločine je radila uime nezavisne države Hrvatske.

Prof. dr. Fija Avdić iz Srebrenice također je bila jedna od uvodničara današnje sesije "Kruga 99" koja je podsjetila da se u Srebrenici trenutno obilježava godišnjica srebreničkog genocida, te da se u isto vrijeme obilježavaju i Petrovgradski dani, naglašavajući da se to ne smije izjednačavati.

Pozvala je stoga sve mlade iz BiH i cijelog svijeta da u Srebrenici izgradi škola mira, mladosti, jedinstva i suživota kako bi Srebrenica postala grad razvoja i napretka, a ne da postane "mrtav grad", pozivajući i da se mladi registriraju i glasaju u Srebrenici.

Na kraju je govoreći o cinizmu politike prema Srebrenici kazala da je Srebrenica vrlo često iskorištena u trenucima kada je to dobro za političke poteze, podsjećajući da se o Srebrenici govori u vrijeme izbora ili tokom obilježavanja godišnjice od genocida.