{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Odsustvo socijalne osjetljivosti u BiH dovelo do brisanja "lijevih" partija

A
8.9.2013. u 13:16
5
24
Krug 99: Odsustvo socijalne osjetljivosti u BiH dovelo do brisanja "lijevih" partija
5
"Odsustvo socijalne osjetljivosti u Bosni i Hercegovini dovelo je do brisanja granica između lijeve i desne misli i partija koje se nazivaju lijevima te desnima", rekao je pozorišni reditelj, književnik i kritičar Gradimir Gojer, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, na današnjoj sesiji Krug 99.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Gojer je, govoreći o temi "Balkanska krčma“ i angažman ljevice, istakao da ona ima dva aspekta. Jedan je nedostatak "krležijanskog" angažmana u politici u BiH, a drugi temeljni nedostatak socijalne osjetljivosti u BiH od partija koje se nazivaju tzv. lijevim partijama.

"To odsustvo socijalne osjetljivosti je dovelo do toga da se pobrisala granica između partija koje se nazivaju lijevima i desnima. Današnji politički angažman je najmanje 'krležijanski' angažman. Krleža je bio čovjek koji je grmio u epohama u kojima je bilo teško grmjeti sa literarne, odnosno pozorišne scene. Danas mi nemamo takvog pisca", rekao je Gojer.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


On je kazao da je posljednji koji je nastavio Krležine ideje bio Mirko Kovač, koji je bio jedan od posljednjih književnika koji su "znali da zapale zublju mirotvorstva i direktne angažiranosti za čovjekoljublje".

"Nije ovo pitanje samo lijevog angažmana, već angažmana i u kulturi. Svi ponekad kažu neku rečenicu o Krleži, ali niko više u BiH se ne sjeća velikog pisca kakav je Miloš Crnjanski. Ne možemo zaboravljati okomice duha, jer tako dolazimo u poziciju da oni koji ne propagiraju samo desne ideje, već apokalipsu kao takvu u političkom smislu, dolaze na vrh naših političkih sedmičnjaka, dnevnika i na vrh naše štampe uopće i elektronskih medija", poručio je Gojer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: