{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Odsustvo socijalne osjetljivosti u BiH dovelo do brisanja "lijevih" partija

A
8.9.2013. u 13:16
5
24
Krug 99: Odsustvo socijalne osjetljivosti u BiH dovelo do brisanja "lijevih" partija
5
"Odsustvo socijalne osjetljivosti u Bosni i Hercegovini dovelo je do brisanja granica između lijeve i desne misli i partija koje se nazivaju lijevima te desnima", rekao je pozorišni reditelj, književnik i kritičar Gradimir Gojer, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, na današnjoj sesiji Krug 99.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Gojer je, govoreći o temi "Balkanska krčma“ i angažman ljevice, istakao da ona ima dva aspekta. Jedan je nedostatak "krležijanskog" angažmana u politici u BiH, a drugi temeljni nedostatak socijalne osjetljivosti u BiH od partija koje se nazivaju tzv. lijevim partijama.

"To odsustvo socijalne osjetljivosti je dovelo do toga da se pobrisala granica između partija koje se nazivaju lijevima i desnima. Današnji politički angažman je najmanje 'krležijanski' angažman. Krleža je bio čovjek koji je grmio u epohama u kojima je bilo teško grmjeti sa literarne, odnosno pozorišne scene. Danas mi nemamo takvog pisca", rekao je Gojer.On je kazao da je posljednji koji je nastavio Krležine ideje bio Mirko Kovač, koji je bio jedan od posljednjih književnika koji su "znali da zapale zublju mirotvorstva i direktne angažiranosti za čovjekoljublje".

"Nije ovo pitanje samo lijevog angažmana, već angažmana i u kulturi. Svi ponekad kažu neku rečenicu o Krleži, ali niko više u BiH se ne sjeća velikog pisca kakav je Miloš Crnjanski. Ne možemo zaboravljati okomice duha, jer tako dolazimo u poziciju da oni koji ne propagiraju samo desne ideje, već apokalipsu kao takvu u političkom smislu, dolaze na vrh naših političkih sedmičnjaka, dnevnika i na vrh naše štampe uopće i elektronskih medija", poručio je Gojer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: