BiH
224

Krug 99: Odlukom o neodržavanju predavanja na UNSA petkom zbog džume Senat pokazao političko sljepilo

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' oglasio se povodom odluke Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da se petkom u vrijeme džuma-namaza ne održavaju predavanja i ispiti na fakultetima UNSA. Krug 99 je kazao kako ovim Senat pokazao političko sljepilo nesagledivih razmjera.

"Prije svega na urašavanju autoriteta Univerziteta koji je tako dugo gradio svoj identitet slobodne obrazovne i naučne institucije, neovisne od bilo kakvih vanakademskih kriterija i utjecaja. A više od toga na srozavanju njegovog ugleda u međunarodnim okvirima i odnosima sa relevantnim institucijama iste vrste u svijetu.

Vjerovati je da se iza ove odluke ne krije pritisak onih snaga koje su takvim postupcima destabilizirali vlastita društva i države, i u kojima su u konačnici doživjeli poraz, namećući ideologije suprotne znanosti i prosvjećenosti, niti da se iza Odluke skriva interes i namjera da se kontinuiranom destrukcijom javnog univerziteta ostvare interesi razvoja privatnih fakulteta i univerziteta", stoji u saopćenju Kruga 99.

Ističu kako je "pozivanje na konvencije o zaštiti ljudskih prava u obrazloženju ove odluke mimikrijska podvala, jer ta prava nisu ni bila ugrožena ni u jednom registrovanom pojedinačnom slučaju".

"Naprotiv, ona će biti tek sada povrijeđena za najbrojniju grupu studenata i nastavnika. Ostaje na nadležnim institucijama da procjene koliko je, i u kojoj mjeri, ovakva odluka u suprotnosti sa Zakonom o radu", zaključuje se u saopćenju Kruga 99.