BiH
0

Krug 99 o političkoj krizi u BiH

FENA
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99 danas je bila posvećena temi "Trenutna politička kriza u Bosni i Hercegovini". Uvodničari su bili prof. dr. Ćazim Sadiković i prof. dr. Mirko Pejanović.

Predsjednik Kruga 99 prof. dr. Hidajet Repovac na početku je istakao da ova asocijacija kroz svoje sesije, već godinu dana opominje da se kriza u Bosni i Hercegovini zaoštarava, te da se, kada je riječ o problemu političke krize u BIH, gura glava u pjesak.

Profesor Sadiković se osvrnuo na ulogu Dejtonskog sporazuma koji, kako je istakao, nije usaglašen sa Evropskim konvencijama, pa tako, bar kada je riječ o prevedenoj verziji koja se upotrebljava, ne postoji u Ustavu, nije usaglašen Zakon o ljudskim pravima. Također ovaj Ustav je diskriminirajući i kada je riječ o izbornim zakonima.

Prof. dr. Mirko Pejanović je analizirajući izjave političkih subjekata, došao do ne baš optimističnih zaključaka. Tako, navodi Pejanović, politička kriza u BiH došla je do stanja da je ugrožen mir i miran život građana. Također je problematično da paralament BiH ne odlučuje, a Pejanović se osvrnuo i na činjenicu da svojevremeno nije usvojen paket promjena Ustava što opet dovodi do sukoba političkih stranaka u vrhu vlasti, što se prenjelo i u izbornu kampanju.

Kada je riječ o izbornoj kampanji njom su dominirale dvije sukobljene strane, etnonacionalano homogenizirane. Pejanović navodi da bez osiguranih valjanih koraka, reforma po reforma, BiH može otići u ne samo izolaciju, što najavljuje Visoki predstavnik, nego i u podjeljenu državu, na etnonacionalnoj osnovi, sa novim krvavim sukobima i stradanjem građana.

Pejanović navodi da je sreća što je Međunarodna zajednica prisutna u BiH. A kada je riječ o političkom odlučivanju u BiH, ono se svodi na političke elite, formirane na nacionalnoj homogenizaciji, što je dovelo do toga da je parlamentarna demokratija protjerana.

Pejanović je istakao da Međunarodna zajednica i Vijeće za inplemnetaciju mira treba da poduzmu mjere koje im stoje na raspolaganju kako bi se eliminirale prijetnje miru. Također potrebno je vratiti odlučivanje o sudbini građana u državni paralament BiH. A ako nije moguće da zaživi nova vlada, ostaje da se raspišu prijevremeni izbori.