|

Krug 99 o političkoj krizi u BiH

Krug 99 o političkoj krizi u BiH
0
F
FENA
4.11.2007. u 15:38
0
komentara
0

dijeljenja
Krug 99 o političkoj krizi u BiH
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99 danas je bila posvećena temi "Trenutna politička kriza u Bosni i Hercegovini". Uvodničari su bili prof. dr. Ćazim Sadiković i prof. dr. Mirko Pejanović.
Predsjednik Kruga 99 prof. dr. Hidajet Repovac na početku je istakao da ova asocijacija kroz svoje sesije, već godinu dana opominje da se kriza u Bosni i Hercegovini zaoštarava, te da se, kada je riječ o problemu političke krize u BIH, gura glava u pjesak.

Profesor Sadiković se osvrnuo na ulogu Dejtonskog sporazuma koji, kako je istakao, nije usaglašen sa Evropskim konvencijama, pa tako, bar kada je riječ o prevedenoj verziji koja se upotrebljava, ne postoji u Ustavu, nije usaglašen Zakon o ljudskim pravima. Također ovaj Ustav je diskriminirajući i kada je riječ o izbornim zakonima.

Prof. dr. Mirko Pejanović je analizirajući izjave političkih subjekata, došao do ne baš optimističnih zaključaka.
Tako, navodi Pejanović, politička kriza u BiH došla je do stanja da je ugrožen mir i miran život građana.
Također je problematično da paralament BiH ne odlučuje, a Pejanović se osvrnuo i na činjenicu da svojevremeno nije usvojen paket promjena Ustava što opet dovodi do sukoba političkih stranaka u vrhu vlasti, što se prenjelo i u izbornu kampanju.

Kada je riječ o izbornoj kampanji njom su dominirale dvije sukobljene strane, etnonacionalano homogenizirane.
Pejanović navodi da bez osiguranih valjanih koraka, reforma po reforma, BiH može otići u ne samo izolaciju, što najavljuje Visoki predstavnik, nego i u podjeljenu državu, na etnonacionalnoj osnovi, sa novim krvavim sukobima i stradanjem građana.

Pejanović navodi da je sreća što je Međunarodna zajednica prisutna u BiH. A kada je riječ o političkom odlučivanju u BiH, ono se svodi na političke elite, formirane na nacionalnoj homogenizaciji, što je dovelo do toga da je parlamentarna demokratija protjerana.

Pejanović je istakao da Međunarodna zajednica i Vijeće za inplemnetaciju mira treba da poduzmu mjere koje im stoje na raspolaganju kako bi se eliminirale prijetnje miru. Također potrebno je vratiti odlučivanje o sudbini građana u državni paralament BiH. A ako nije moguće da zaživi nova vlada, ostaje da se raspišu prijevremeni izbori.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.