BiH
10

Krug 99 o interpretacijama Sarajevskog atentata: Očuvajmo mir po svaku cijenu

Anadolija
Iz Sarajeva se mora poslati jedinstvena poruka: "Očuvajmo mir po svaku cijenu", kazao je uvodničar na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" prof. dr. Zijad Šehić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Šehić je govorio o temi "Između ideologije i naučno utemeljene interpretacije Sarajevskog atentata 1914. godine".

Podsjetivši da su diskusije o Sarajevskom atentatu u posljednjoj godini izazvale burne reakcije i da je slučaj udaljen od nauke i postao politički, Šehić je kazao da je atentat na austrougarskog prestolonasljednika, u Sarajevu 1914, bio katastrofalan događaj po čovječanstvo i da se o njemu mora govoriti isključivo sa naučnog aspekta i činjenica historiografije tog perioda.

"Percepcije i o Prvom svjetskom ratu i o Gavrilu Principu i njegovom atentatu na prestolonasljednika Ferdinanda su različite. U historiografiji više vlada mišljenje da je to po suštini bio teroristički čin. Postoje različite forme terorizma, ali su po suštini skoro jednake sve njegove forme", kazao je Šehić.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović je naglasio važnost naučnog pristupa bez ikakvih ideologizacija i politizacija u tretiranju događaja iz prošlosti, kao i o Sarajevskom atentatu.

"Svako ideologiziranje može samo dovesti do negativnih posljedica po BiH i Sarajevo. Smatramo da je potrebno se u Sarajevu uporedo izgrade i spomenik Principu i Ferdinandu. Takvim činom bi stvorili novu kulturu gledanja na historiju i to sa aspekta historijskih činjenica o onome što se u prošlosti desilo", zaključio je Kulenović.

Novinarima se obratio i političar i diplomata Jakov Finci, koji je naglasio da se historija nikada ne piše zauvijek, već da otkrivanjem novih činjenica historičari mijenjaju svoj rakurs.

"Jasno je da Sarajevski atentat nije bio uzrok, već jedan od povoda Prvog svjetskog rata, i kao takav je ostao upamćen kao događaj od planetarnog značaja. Tadašnje aktivnosti Mlade Bosne su u jednom periodu bili i pozitivno revolucionarni, ali taj anarhistički pristup, kako je i došlo do atentata, nije mogao rezultirati onim za šta se Mlada Bosna borila. I sam Gavrilo Princip je tokom procesa kazao da je terorista i da ga grize savjest što je ubio, ne austrijskog prestolonasljednika Ferdinanda, već što je ubio njegovu suprugu", kazao je Finci.

On je kazao da bi veoma loše posljedice po BiH moglo imati čitanje historije sa aspekta današnjih međuetničkih pozicija u zemlji.

"BiH ima breme problema u svom razvoju i ne treba joj problem Mlade Bosne i Gavrila Principa", poručio je Finci.