|

Krug 99 o državotvornom nejedinstvu i neprijateljstvu prema BiH

Krug 99 o državotvornom nejedinstvu i neprijateljstvu prema BiH
86
F
FENA
14.4.2019. u 13:19
61
komentara
86

dijeljenja
1/5 Foto: FENA
2/5 Foto: FENA
3/5 Foto: FENA
4/5 Foto: FENA
5/5 Foto: FENA
Bosna i Hercegovina se nalazi u prelomnom političkom trenutku u kojem je neophodno okupiti sve državotvorne politike i snage radi iznalaženja institucionalnog odgovora na "politike siledžijstva i pripreme za nova nasilja, a kako bi ih zaustavili“, upozoreno je danas s redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca 'Krug 99'.
Bosna i Hercegovina se nalazi u prelomnom političkom trenutku u kojem je neophodno okupiti sve državotvorne politike i snage radi iznalaženja institucionalnog odgovora na „politike siledžijstva i pripreme za nova nasilja, a kako bi ih zaustavili“, upozoreno je danas s redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca 'Krug 99'.

"Dok Dodik sklapa kockice i pravi državu od entiteta, Čović oživljava paradržavnu tvorevinu tzv. Herceg Bosnu, političko Sarajevo gura glavu u pijesak...", kazao je potpredsjednik Demokratske fronte (DF) i predsjedavajući Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dženan Đonlagić kao uvodničar sesije o temi "Državotvorno nejedinstvo jača separatizam, diskriminatorni poredak i neprijateljstvo prema BiH".

Istaknuo je kako treba zaustaviti izmjene Izbornog zakona BiH po koncepciji HDZ-a i Dragana Čovića, „jer ako se one realiziraju, onda bilo kakva priča o građanskim multietničkim strankama u BiH postaje besmislena i bespredmetna“.


Naveo je u tom kontekstu kako stranka iz koje dolazi suvereno donosi vlastite odluke, te da je jedna od tih i odluka o uspostavljanju parlamentarnih većina, odbacujući pokušaje etiketiranja po kojem je "zalaganje za građansku politiku i građansko društvo u BiH, istovremeno, i bošnjačka platforma, ili tzv. bošnjački blok, ili bošnjačka reprezentacija, samo zato što je naša koncepcija građanskog društva i građanske politike u BiH prihvatljiva i dijelu bošnjačke političke scene“.

"Strateški ciljevi pred kojima se nalazi BiH i događaji koji su se dešavali od 7. oktobra (dan Općih izbora u BiH) i koji se danas dešavaju u i oko BiH su nas opredijelili da ne posmatramo te događaje iz 'hladovine' opozicije, ili s političkih tribina, nego da uzmemo aktivno učešće u procesima i da kroz institucije BiH, zakonodavne i izvršne, vratimo debatu o građanskom društvu i politici u BiH u žižu javnosti", precizirao je Đonlagić.

Istaknuo je značaj privrženosti konceptu očuvanja multietničke države BiH i građanskog društva u kontekstu članstva u Evropskoj uniji i nastavku partnerstva s NATO-om kao najjačim sigurnosnim savezom na globalnom planu, kako bi pitanja konflikta, nesigurnosti i, eventualno, bilo kakvih sukoba, konačno bila stavljena po strani, a prioritet bio dat životnim pitanjima u BiH.

Na aktuelno stanje u BiH osvrnuo se i zastupnik u državnom parlamentu prof. dr. Zlatan Begić (DF), upozoravajući kako napad na Bosnu i Hercegovinu danas dolazi iz institucija sistema od dobro poznatih politika.

Pojasnio je kako pritom treba znati da nema građanina izvan države i bez države, te da je građanin izvan države stranac, a bez države osoba bez državljanstva, odnosno apatrid, naglašavajući odgovornost građanske političke opcije za aktuelno stanje u BiH.

"Mi se nećemo nikome pravdati zbog toga što radimo i što se borimo za državu, da bi u toj državi postojao građanin sa svim njegovim pravima i borit ćemo se do kraja", poručio je Begić, ciljajući na politički angažman i prioritete stranke iz koje dolazi.

Kako je uoči održavanja sesije najavio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, njeni sudionici će u prvom dijelu, a prije elaboriranja spomenute teme, održati komemoraciju u povodu smrti akademika Tvrtka Kulenovića, te prisustvovati predstavljanju nove veb stranice Kruga 99.

Kazao je, istovremeno, kako zbog predstojećih blagdana - Uskrsa i Vaskrsa u naredne dvije nedjelje neće biti održavane sesije Kruga 99, te da prva naredna slijedi iza prvomajskih praznika.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...