BiH
0

Krug 99: Ne želimo balkanizaciju Evrope nego evropeizaciju Balkana

FENA
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ove nedjelje posvećena je stanju u BiH nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, a uvodničar Slavko Dragičević, potpredsjednik SDU u RS-u i profesor sociologije iz Doboja mišljenja je da se trenutno stanje u vezi s Kosovom neće odraziti na put BiH prema evropskim integracijama.

"Euforija je prošla. Sve se vraća u tokove institucija. Mi ovdje ne bi trebalo puno da se zanimamo da li će Kosovo biti nezavisno na ovaj ili onaj način. Imamo dovoljno naših problema npr. kako što jednostavnije, bezbolnije, lakše i brže uključiti se su u evropske tokove", kazao je on.

Upitan da komentira nedavnu rezoluciju NSRS-a o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i stav da RS ima pravo i na referendum Dragičević je mišljenja da ta rezolucija neće imati nikakvog odraza "dok se Ustavom ne regulira to pitanje".

Osvrnuo se i na proteste koji su nakon proglašenja nezavisnosti Kosova održavani u mnogim gradovima RS-a i istaknuo da je Doboj jedan od gradova u kojima nije bilo okupljanja takve vrste. On je naglasio da su se na tim skupovima mogli vidjeti uglavnom srednjoškolci i ostali mladi ljudi "dok se radnici bave rješavanjem problema kako preživjeti".

Profesor Hidajet Repovac smatra da ne treba podizati tenzije jer one u ovom trenutku nisu neophodne ni BiH niti zemljama okruženja i da to bi moglo dovesti samo do nepotrebnog zaoštravanja političkih odnosa koji bi mogli da vode balkanizaciji Evrope.

  • Često smo isticali da ovdje ne želimo balkanizaciju Evrope nego da želimo evropeizaciju Balkana, kazao je on.

Apelirano je na toleranciju, mir i održavanje tolerantskog načina komuniciranja i dijaloga koji može donijeti pozitivne rezultate i koji neće zaoštravati situaciji. Upućen je poziv ljudima u FBiH i RS-u da učine pozitivne korake da se očuva i razvija evropski put BiH.