BiH
0

Krug 99: I ovi izbori farsa kao i svi prethodni

FENA
Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sarajevo smatraju da su i ovi naredni oktobarski izbori u Bosni i Hercegovini, kao i svi prethodni, na neki način farsa.

"Možda situacija indicira i na neke teže pojmove ili riječi, jer sve ono što se zbiva liči na prethodne izbore, ali mi se čini da je još prozirnije, još prizemnije, još provincijalnije i još lošije nego do sada", kazao je prof. dr. Hidajet Repovac na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu čija je današnja tema bila "Nastupajući izbori i potisnuti građanin".

Repovac je upozorio na to da će ukoliko se ne dese ustavne promjene prije izbora, stranke koje dobiju izbore odlučivati o sadržaju novog ustava.

"Ako pobijede nacionalne stranke, one će naravno odlučivati o tome kako će izgledati budući ustav BiH", kazao je.

Dodao je da su demokratske građanske snage jako slabe te kako ne vjeruje da će ostvariti značajniji uspjeh na ovim izborima, "iako su njihovi džambo plakati svuda prisutni a predstavnici tih snaga veoma cinično smiješe s tih plakata".

"Ono što oni govore i ono što nude, med i mlijeko, zapravo nema ništa zajedničko sa stvarnošću: s građaninom koji je u siromaštvu i koji nema ni osnovnih sredstava za život", kazao je Repovac.

On je zaključio da je ova kampanja gotovo identična prethodnim kampanjama i da će se njena posljedica i posljedica ovih izbora tek vidjeti.

"Mislim da će posljedice biti teške. Jer ovo je kampanja za neki novi ili stari politički kurs, a možda i kampanja za neke nove ratne opcije. Bojim se da i toga ima sadržano u svemu ovome što se dešava, pogotovo u političkom govoru, koji je sve prljaviji i sve prizemniji", upozorio je Repovac.

Govor o današnjoj temi zaključio je stavom kako sve političke stranke nisu građanina potisnule u svojim proklamacijama. Ipak smatra kako je u svemu onome što treba da predstavlja realnost njihovog nastupa u društvu građanin potpuno ili bar u većem dijelu izostavljen.

Prof. dr. Gajo Sekulić ustvrdio je da danas živimo u neobično vrijeme i da to stanje u BiH traje od Daytona.

"Imamo državu, a nemamo državu. Bilo bi bolje da imamo mnogo bolje definiranu, izgrađenu državu, i to je zadaća svih političkih subjekata, naročito onih koji se danas takmiče na izborima", kazao je Sekulić na sesiji Kruga 99.

Izborna kampanja u BiH je, prema njegovim riječima, mogla biti bolja, ali smatra da "mi izgleda ne možemo bolje nego tako kako radimo".

Procijenio je da će ljudi prije izaći na izbore ne kao politički zreliji građani, što ne zavisi od stupnja obrazovanja, nego će izaći kao neka fantazma kolektivistička, kao: Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Predstavivši se kao onaj koji teži ka formi demokratske, alternativne ljevice, Sekulić smatra da je u ovim izborima i kampanji zapušteno socijalno pitanje.