BiH
8

Krug 99: Građani trebaju dati posljednju riječ tome kako urediti Grad Mostar

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" su danas razgovarali o temi "Etno politike blokiraju budućnost Mostara!", a jedan od zaključaka je da građani trebaju konačno da daju posljednju riječ kako urediti Grad Mostar i kako ga deblokirati iz postojeće krize.

Uvodničari današnje teme bili su Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Milan Račić, član Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Mirko Pejanović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, i reditelj Gradimir Gojer.

Predsjednik Kurga 99 Adil Kulenović je u uvodnom izlaganju kazao da je riječ o etno politikama koje onemogućavaju i zaustavljaju procese izbora sa namjernom da sačuvaju status quo, jer postojeće snage koje ne uspijevaju da riješe pitanje Mostara imaju cilj očuvanje takvog statusa.

Alija Behram je podsjetio da već osam godina građani Mostara nisu imali priliku da biraju svoju lokalnu vlast, a posljednji put je to bilo 2008.godine.

Danas je Mostar bez gradskog vijeća, kazao je on, sa dvije osobe koje nadziru i kontrolišu tokove novca te odlučuju o svemu: "Jedan je gradonačelnik Ljubo Bešlić iz stranke HDZ i njegov pomoćnik, načelnik Službe za finansije Izet Šahović iz SDA".

Behram je naglasio da je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar protiv podjele Mostara, „ni na bošnjačku ni na hrvatsku avliju, sa paralelnim budžetima, načelnicima, kao što smo jednako protiv ideje HDZ-a da dominiraju gradom i sami upravljaju".

"Centar za mir je ponudio alternativno rješenje po principu pouzdanog mostarskog, multietničkog tronošca, kakav je bio i prije 123 godina kada su rješenja potpisivali predstavnici iz reda tri najbrojnija naroda i uime svih građana", istakao je Behram.

Milan Račić, član Centra, građanin i povratnik u Mostaru kazao je da je Mostar danas više podijeljen nego poslije rata 1996. godine.

"Mostar je grad sa dvije pošte, dvije elektrodistribucije, dva klinička centra, dva univerziteta i bezbroj srednjih škola podijeljenih na lijevu i desnu stranu, te dva informativna broja, a to su apsurdi koje su stvorile dvije političke elite u Mostaru i kojima takva podjela grada odgovara", kazao je on.

Ocjena svih izlagača je da rješenje problema grada Mostara u implementaciji Odluke Ustavnog suda BiH, koja je donesena u oktobru 2010. godine, o novom Statutu Mostara i državnoj vlasti.

Ipak, Pejanović je kazao da za implementaciju presude nema dovoljno demokratskog kapaciteta, te da je "malo moguće da će HDZ i SDA postići konsenzus", ali da BiH može biti kažnjena na putu ka EU zato što se u Mostaru krše ljudska prava.

Danas će, kazao je on, Krug 99 zagovarati povećanu odgovornost institucija međunarodne zajednice a posebno visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, da se ili pritiskom ili posebnom odlukom nametnu izbori u Mostaru.

",Pozivam Valentina Inzka da nametne zakon o gradu Mostaru jer je to jedini način da se discipliniraju vođe nacionalnih stranaka, koje radi vlastitog probitka i ekonomske dobiti stranaka i tajkuna koje oni pokrivaju drže građane Mostara u zaptu", kazao je Gradimir Gojer.